Інформує Фонд соціального захисту інвалідів

Версія для друкуВерсія для друку

Інформує Фонд соціального захисту інвалідів

 

Чинним законодавством України, а саме Законом України «Про основи соціальної захищеності  осіб з інвалідністю в Україні» передбачено , що особою з інвалідністю є особа зі стійким розладом функцій організму, що при взаємодії із зовнішнім середовищем може призводити до обмеження її життєдіяльності, внаслідок чого держава зобов’язана створити умови для реалізації нею прав нарівні з іншими громадянами та забезпечити її соціальний захист  (ст. 2).

Відповідно до ст. 17 цього  ж Закону з метою реалізації творчих і виробничих здібностей осіб з інвалідністю та з урахуванням індивідуальних програм реабілітації їм забезпечується право працювати на підприємствах, в установах, організаціях, а також займатися підприємницькою та іншою трудовою діяльністю, яка не заборонена законом.

 

1 березня закінчився період, до якого роботодавці, з чисельністю штатних працівників 8 та більше осіб,  повинні надати звітність про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю (форма 10-ПІ) до територіальних відділень Фонду соціального захисту інвалідів. До Полтавського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів надали звітність про працевлаштування осіб з інвалідністю за 2019 рік  4326  роботодавців Полтавської області, що складає 95%  роботодавців  , що зареєструвались у відділенні  Фонду та повинні були прозвітуватись. 100 відсоткову звітність забезпечили Оржицький, Новосанжарський та Диканський райони. До антирейтингу звітності по Полтавській області увійшли Чонухинський, Козельщинський, Гадяцький, Кременчуцький та Машівський райони.

Хочемо нагадати, що неподання звітності про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю до територіальних відділень Фонду соціального захисту інвалідів , а також невиконання роботодавцем нормативу працевлаштування осіб з інвалідністю, є адміністративним правопорушенням, передбаченим ст. 1881 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Статтею  172 КЗпП на роботодавця покладено обов’язок організувати працевлаштування осіб з інвалідністю  відповідно до медичних рекомендацій, встановити на їх прохання неповний робочий день або неповний робочий тиждень та створити пільгові умови праці. Залучення осіб з інвалідністю  до надурочних робіт та робіт у нічний час без їх згоди не допускається (ст. 55, 63 КЗпП).

У 2019 році на підприємствах, установах, організаціях Полтавщини були забезпечені роботою 16 465  осіб з інвалідністю.

 

Правила працевлаштування особи з інвалідністю :

До виконання нормативу  зараховуються тільки особи з інвалідністю , для яких це місце роботи є основним. Особи з інвалідністю , які є  зовнішніми  сумісниками у розрахунок квот не входять.

Документом, що підтверджує інвалідність, є висновок МСЕК про групу інвалідності. У ньому визначено види робіт, рекомендовані чи заборонені конкретному співробітнику. Тому не можна працевлаштувати особу з інвалідністю  на роботу, умови якої йому протипоказані.

У працівника з інвалідністю  є право пред’явити його індивідуальну програму реабілітації. Це встановлено ст. 39 Закону України “Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні”. Ця програма зобов’язує роботодавця виділити такій особі  спеціально облаштоване робоче місце. За наявності програми та невиконанні її умов при перевірках Держпраці на роботодавця чекатиме штраф.

Особі з інвалідністю  можна відмовити в прийнятті на роботу, якщо його професійні якості не відповідають посаді.

Коли особу з інвалідністю  направлено на роботу за рекомендаціями МСЕК, то випробувальний строк при прийнятті на роботу їй не встановлюється (ч. 3 ст. 26 КЗпП). А якщо такий працівник самостійно працевлаштується, то роботодавець може встановити йому випробувальний строк.

 

Документи для працевлаштування

Прийняття на роботу особи з інвалідністю  оформляється в загальному порядку. Працівник подає заяву про прийняття на роботу. Разом із заявою працівник з інвалідністю  подає такі документи для прийняття на роботу:

  • паспорт (інший документ, що посвідчує особу);
  • трудову книжку;
  • документ про освіту (за необхідності);
  • копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номера;
  • копію пенсійного посвідчення;
  • довідку МСЕК (про присвоєння йому відповідної групи інвалідності). Наразі МСЕК оформлює виписку з акту огляду за формою № 157-1/о;
  • індивідуальну програму реабілітації, що видається МСЕК.

 

Відповідно до частини третьої ст. 17 Закону України “Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні” відмова в укладенні трудового договору не допускається. Але відмовити можна, коли за висновком МСЕК стан здоров’я працівника перешкоджає виконанню професійних обов’язків, загрожує здоров’ю та безпеці праці інших осіб або продовження трудової діяльності чи зміна її характеру й обсягу загрожує погіршенню здоров’я особи з інвалідністю.

Роботодавець, що працевлаштовує особу з інвалідністю, не тільки убезпечує себе від сплати адміністративно-господарської санкцій за недотримання нормативу працевлаштування осіб з інвалідністю, передбаченої ст. 20 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні», а й сприяє зменшенню навантаження на державний бюджет України та соціальної напруги у суспільстві.

Наверх ↑