Інформує Головне територіальне управління юстиції у Полтавській області

Версія для друкуВерсія для друку

 

Інформує Головне територіальне управління юстиції у Полтавській області

 

«Чи витрачаються аліменти на потреби дитини можна перевірити», - Олег Тимченко

Платник аліментів може перевірити на які потреби використовують сплачені ним аліменти їх одержувачі.Контролюватимуть цільове витрачання аліментів  органи опіки та піклування.  Безпосереднє проведення інспекційного відвідування покладається на службу у справах дітей за місцем проживання одержувача аліментів із залученням інших посадових осіб суб’єктів соціальної роботи із сім’ями,  дітьми та молоддю.

Підставою для проведення інспекційного відвідування одержувача аліментів є заява платника аліментів, подана до відповідної ради за місцем проживання одержувача аліментів або до відповідної служби у справах дітей.

Для підтвердження сплати аліментів разом із заявою платник аліментів обов’язково подає розрахунок заборгованості зі сплати аліментів за останні 12 місяців, а також відомості про місце проживання отримувача аліментів.

Наявність заборгованості зі сплати аліментів є підставою для відмови платнику аліментів у проведенні інспекції.

Інспекційне відвідування проводиться протягом 30 календарних днів з дати надходження заяви. Перевіряють умови проживання дитини, забезпечення харчуванням, необхідними ліками, одягом та взуттям відповідно до сезону, іграшками та іншими засобами для розвитку та навчання дитини відповідно до її віку. Звертається увага на зовнішній вигляд, загальний стан та самопочуття малечі. Якщо дитини може висловити свою думку, з нею спілкуються для з’ясування рівня задоволення її індивідуальних потреб, зокрема у харчуванні, забезпеченні одягом, іншими речами та засобами, необхідними для належного догляду та розвитку. Якщо не вдається об’єктивно з’ясувати стан задоволення індивідуальних потреб, служба у справах дітей може звернутися із запитом до закладів освіти, охорони здоров`я, надавачів житлово-комунальних послуг тощо.

Чеки, квитанції, довідки та інші документи для підтвердження цільового використання коштів одержувач аліментів може надати виключно за власним бажанням та за умови їх наявності. Також виключно за власним бажанням одержувач аліментів може надати письмове пояснення цільового використання надходжень, яке долучається до висновку за результатами проведення інспекційного відвідування.

Протягом 5 робочих днів після проведення інспекційного відвідування складається висновок, копії якого надсилаються рекомендованим листом з повідомленням про вручення платнику та одержувачу аліментів.

У разі виявлення ознак, що можуть свідчити про нецільове витрачання грошей, платник аліментів має право звернутися до суду з позовом про зменшення розміру аліментів або про внесення частинами аліментів на особистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України.

 

Начальник ГТУЮ у Полтавській області                Олег Тимченко

 

Наверх ↑