Медики обговорили результати практичної реалізації субпроекту Світового банку

Версія для друкуВерсія для друку

Медики обговорили результати практичної реалізації субпроекту Світового банку

 

Нещодавно у Полтавському обласному клінічному онкологічному диспансері відбулась нарада.  В її роботі взяли участь директор Департаменту охорони здоров’я Віктор Лисак, головні фахівці Департаменту, керівники обласних лікувально-профілактичних закладів, центральних районних лікарень та Центрів ПМСД.

Під час наради розглядались питання своєчасного введення в експлуатацію апаратури та обладнання, отриманого за рахунок субпроекту «Запровадження інноваційної моделі системи надання послуг хворим на гіпертонію в Полтавській області» Проекту Міжнародного банку реконструкції та розвитку «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей», раціонального використання та забезпечення аналізу їх роботи, визначення подальших планів щодо надання медичної допомоги хворим на артеріальну гіпертензію в Полтавській області.

Директор ДОЗ Віктор Лисак зупинився на поточних питаннях реалізації пілотного проекту Світового банку на Полтавщині та проінформував про стратегічні задачі охорони здоров’я області.

Головний спеціаліст Департаменту охорони здоров'я, позаштатний обласний фахівець зі спеціальності «Сімейна медицина» Іван Шумейко, відмітив, що у грудні минулого року відкрився Центральний навчально-тренінговий центр – структурний підрозділ ПОКЛ ім. М.В.Скліфосовського. Його створення обумовлене потребами галузі охорони здоров’я, а також реалізацією субпроекту Світового банку «Поліпшення здоров’я на службі у людей», наказами МОЗ про затвердження Примірного положення про територіальний навчально-тренінговий центр сімейної медицини, застосування телемедицини у сфері охорони здоров’я. Передбачається проведення тренінгів-лекцій для теоретичного засвоєння матеріалу, тренінгів для відпрацювання окремих практичних навичок, тренінгів для мультидисциплінарних бригад, тренінгів для оволодіння комп’ютерними інформаційними програмами, тренінгів для оволодіння навичками телемедичного консультування на рівні первинної ланки, тренінгів в онлайн-режимі за участю обласних фахівців. Було акцентовано увагу на створенні тренінгових центрів та класів у містах та районах області, організації у березні-квітні 2018 року тренінгових навчань медичних працівників первинної ланки в рамках реалізації пілотного проекту Світового Банку.

Як зазначив головний кардіолог ДОЗ Костянтин Вакуленко, за кошти Світового банку отримано високоякісну апаратуру, яка допоможе підняти на новий рівень надання медичної допомоги пацієнтам. За його словами, «отримано 443 шт. добових моніторів артеріального тиску (ДМАТ) і холтери, з них для Центрів ПМСД – 402 шт. з одним реєстратором, для обласних закладів, ЦРЛ та міських лікарень – 41 комплекс з трьома реєстраторами». Було обговорено широкий спектр питань щодо введення ДМАТів в експлуатацію та їх  навантаження.

У рамках пілотного проекту Світового банку у 2017 році отримано і введено в експлуатацію 86 апаратів ультразвукового дослідження нового покоління. Заввідділенням функціональної діагностики ПОКЛ ім. М.В. Скліфосовського Діна Яруліна  відмітила, що «апарати УЗД дозволяють виконувати весь комплекс досліджень в одному кабінеті, цим самим прискорюють роботу, якість досліджень і швидше поставити діагноз. Для лікарів, які працюють на них, було проведено навчальні тренінги».

Під час наради було розглянуто питання реалізації на Полтавщині урядової програми «Доступні ліки» у 2018 році, ситуації із захворюваністю на кір та забезпечення виконання заходів профілактики грипу в області, стану роботи хірургічної та акушерсько-гінекологічної служб.  

Керівники закладів охорони здоров’я дали пояснення з приводу зауважень, які виникали під час обговорення піднятих питань.

За результатами спільного обговорення було прийнято відповідне рішення.

Прес-центр ДОЗ Полтавської ОДА

Наверх ↑