Мін’юст запустив нову інформаційну кампанію «Я маю право на чесну платіжку»

Версія для друкуВерсія для друку

Мін’юст запустив нову інформаційну кампанію «Я маю право на чесну платіжку»

 

04 липня 2019 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 26 червня 2019 року   № 560 «Деякі питання захисту прав споживачів житлово-комунальних послуг», якою запроваджено державне регулювання цін/тарифів на послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води для населення міст обласного значення та м. Києва

На опалювальний сезон 2019/20 року постановою встановлено такі граничні ціни/тарифи на послуги для населення міст обласного значення та м. Києва:

  • з постачання теплової енергії: у разі оснащення приладами обліку - 1400 гривень за 1 Гкал (з урахуванням податку на додану вартість); у разі відсутності приладів обліку - 35,21 гривні за 1 кв. метр (з урахуванням податку на додану вартість);
  • з постачання гарячої води: за умови підключення рушникосушильників до систем постачання гарячої води - 83,66 гривні за 1 куб. метр (з урахуванням податку на додану вартість); у разі відсутності рушникосушильників - 75,74 гривні за 1 куб. метр (з урахуванням податку на додану вартість).

Міністерством юстиції України спільно з системою Безоплатної правової допомоги розроблені чіткі покрокові алгоритми дій, які допоможуть захистити права споживачів житлово-комунальних послуг.

На сайті Урядового порталу та Міністерства юстиції з’явився калькулятор розрахунку чесної платіжки. Ви самостійно можете вирахувати, скільки маєте сплачувати за тепло та гарячу воду: https://minjust.gov.ua/news/info/onlayn-kalkulyator-poslug.

Якщо постачальник надішле платіжку, в якій зазначить тариф, який перевищуватиме граничні ціни/тарифи на послуги з постачання теплової енергії і послуги з постачання гарячої води, ви можете завантажити зразки документів на сайті Міністерства юстиції https://minjust.gov.ua/news/info/zrazki-dokumentiv-schodo-pererahunku-tsini-na-opalennya та звернутися  до теплопостачальної організації у зручний для вас спосіб – звичайною або електронною поштою або особисто передати постачальнику – для перерахунку вартості зазначених послуг на опалювальний сезон 2019/20.

Крім того, як і обіцяло, Міністерство юстиції України оприлюднило повний перелік усіх постачальників комунальних послуг з детальним описом того, хто цими підприємствами керує, і хто є їх реальними власниками: https://minjust.gov.ua/news/info/reestr-teplopostachalnikiv.

Якщо вам потрібна правова допомога або консультація – звертайтеся до центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги або телефонуйте до Єдиного контакт-центру системи БПД за номером 0800 213 103 (цілодобово та безкоштовно в межах України).

Адреси центрів надання безоплатної правової допомоги тут:  https://legalaid.gov.ua/ua/local-centres

Наверх ↑