На Полтавщині стартував проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину»

Версія для друкуВерсія для друку

На Полтавщині стартував проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину»

 

Полтавщина долучилася до реалізації  проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину». Суть програми – дати неповнолітньому другий шанс, ресоціалізувати її та запобігти вчиненню повторних правопорушень.

Старт проєкту на Полтавщині розпочався з установчого засідання членів робочої групи із числа представників установ та організацій, які будуть долучені до впровадження програми у стінах Регіонального центру з надання БВПД у Полтавській області.

Проект ґрунтується на відновних підходах у кримінальних провадженнях щодо злочинів невеликої та середньої тяжкості, вчинених неповнолітніми, і включає в себе скоординовану організацію ефективної комунікації між такими неповнолітніми і потерпілими від вчинених ними злочинів з метою забезпечення відшкодування заподіяної шкоди, максимально раннього виведення неповнолітніх правопорушників із кримінального процесу з обов’язковим вжиттям узгоджених заходів для їх ресоціалізації та запобігання вчиненню повторних злочинів.

Під час засідання учасники обговорили ключові питання співпраці в рамках реалізації вказаного проекту, визначили попередні алгоритми комунікації та першочергові заходи, які потребують визначення та впровадження у роботу.

«Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину» дозволяє застосувати до них покарання без позбавлення волі. Протягом  минулого року це був пілотний проект, який втілювався у шести областях: Донецькій, Одеській, Львівській, Луганській, Миколаївській та Харківській областях. Тепер, завдяки позитивному досвіду пілотних регіонів, його поширено на всі області України.  Він реалізується на базі системи надання безоплатної правової допомоги.» - розповів директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Олександр Черчатий.

За його словами ця програма застосовується за чотирьох умов. Перша – наявність потерпілої сторони. Друга – якщо неповнолітній вперше вчинив злочин невеликої або середньої тяжкості. Третя – визнання ним факту вчинення злочину. Четверта – і неповнолітній, і потерпілий дали згоду на участь у програмі.

Якщо неповнолітній відшкодує шкоду і примириться з потерпілим, успішно пройде етап ресоціалізації, тоді він може  бути звільнений від кримінальної відповідальності. Медіаторами у цьому процесі виступатимуть адвокати, які співпрацюють із системою БПД та які успішно пройдуть навчання.

За оцінками експертів, втілення такого проекту по всій Україні дасть можливість вивести з-під кримінального переслідування понад 1,5 тисячі дітей.

«Понад рік реалізації пілотного проєкту ювенальними прокурорами до цієї програми вже залучено 137 підлітків. Щодо 60 дітей вже прийнято позитивні рішення суду щодо звільнення від кримінальної відповідальності», - додав Олександр Черчатий.

Учасники засідання ознайомилися з умовами проєкту, його метою, завданнями. Присутні обговорили алгоритм дій, функції всіх учасників, які задіяні в проєкті, важливість взаємодії установ та організацій. Адже позитивний результат залежить від злагодженої роботи всіх відповідальних виконавців.

Регіональний центр із надання БВПД у Полтавській області

Наверх ↑