Нарада у голови райдержадміністрації

Версія для друкуВерсія для друку

Нарада у голови райдержадміністрації

 

18 вересня 2018 року в залі засідань районної ради відбулася нарада у голови райдержадміністрації Юрія Коваленка, за участі голови районної ради Леоніда Яринича з керівниками структурних підрозділів та керівниками центральних органів виконавчої влади на місцях.

На початку наради було вручено грамоту облдержадміністрації начальнику відділу культури та архіву райдержадміністрації Наталії Халдай.

На порядку денному розглянули питання:

1. Про організацію роботи щодо проведення перерахунків розмірів житлових субсидій з початком опалювального періоду 2018/2019 року поінформувала присутніх начальник відділу субсидій управління соціального захисту райдержадміністрації Євгенія Маляр, зокрема, розповіла, що протягом опалювального періоду 2017/2018 років на обліку в управлінні соціального захисту населення перебувало 7540 одержувачів субсидії для відшкодування витрат на житлово-комунальні послуги.

У минулому році на фінансування програми житлових субсидій з державного бюджету було спрямовано 57629952 грн. Середній розмір субсидії в період опалювального сезону 2017/2018 року становив 1600 грн.

З 1 травня 2018 року Урядом впроваджено новий порядок надання населенню житлових субсидій, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 27.04.2018 № 329 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України та визнання такою, що втратила чинність, постанови Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2016 р. № 1022» (набрання чинності 01.05.2018 року).

Метою прийнятих змін є посилення адресності надання субсидій тобто надання субсидій саме тим сім’ям, які потребують  державної підтримки при сплаті комунальних послуг та подальше впровадження монетизації їх надання.

Основні зміни в порядку надання житлових субсидій: призначення субсидій двічі на рік: окремо на неопалювальний період (з 1 травня по 30 вересня) та опалювальний період (з 1 жовтня по 30 квітня). Для домогосподарств, які використовують природний газ або електричну енергію для індивідуального опалення, житлова субсидія на опалювальний  сезон розраховується з 16 жовтня по 15 квітня включно.

Також цією постановою визначено коло сімей яким з травня та жовтня 2018 року призначення житлової субсидії здійснюється лише після подання нових заяв і декларацій: якщо у складі домогосподарства є особи, у яких взагалі відсутні доходи або вони отримували середньомісячний сукупний дохід менший, ніж розмір мінімальної заробітної плати, або вони не сплатили протягом трьох місяців єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у розмірі не меншому, ніж мінімальна заробітна плата, встановлена на початок періоду, за який враховуються доходи (мінімальна заробітна плата з 01.01.2018 року становить 3723,00 грн.).

Також передбачено, що призначення субсидії на наступний період проводиться лише на підставі нових заяви і декларації визначеним категоріям осіб (пункт 2 Постанови):

внутрішньопереміщені особи;

особи, члени сім'ї яких не зареєстровані за адресою домогосподарства;

особи, які є орендарями житлових приміщень (будинків);

особи, які зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично в ньому не проживають.

Важливим є те, що враховуються доходи членів сім'ї осіб із складу домогосподарства у разі, коли член сім'ї зареєстрований за іншою  адресою.

Постановою передбачено повернення до державного бюджету виробниками/виконавцями послуг сум невикористаних субсидій двічі на рік: після закінчення опалювального сезону та після закінчення неопалювального сезону.

Визначено й додаткові умови, за яких субсидія не призначається: площа квартири перевищує 120 м2, будинку - 200 м2; члени домогосподарства або члени їх сім’ї мають у володінні транспортний засіб, з дати випуску якого не минуло 5 років; у складі домогосподарства або у складі сім’ї члена домогосподарства є повнолітні особи, у яких відсутні доходи або середньомісячний сукупний дохід менший, ніж розмір мінімальної заробітної плати; наявність простроченої понад два місяці заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг на суму, що перевищує 20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян ( 340 грн.). Втратили право на отримання субсидії домогосподарства, в складі яких є особи, що перебувають за кордоном понад 60 днів протягом  періоду, за  який враховуються доходи.

На даний час проводиться організаційна робота щодо забезпечення проведення перепризначення субсидій на опалювальний період, інформування визначених категорій сімей про необхідність подачі нових заяв та декларацій.

03.09.2018 року направлена стаття в газету «Прапор Перемоги» «Зміни до порядку надання субсидії».

Управлінню соціального захисту населення райдержадміністрації протягом жовтня 2018 року необхідно перепризначити житлові субсидії без звернень громадян - 7377 сім’ям.

На всі сільські та селищні ради, об’єднаній Великосорочинській громаді направлені списки одержувачів субсидії для надання довідок про склад сім’ї для призначення субсидії на опалювальний період 2018/2019 років.

З метою проведення призначення субсидій на тверде паливо та скраплений газ до початку опалювального періоду сільським та селищним радам, об’єднаній Великосорочинській громаді  надано списки сімей, які у 2017 році отримали субсидії на придбання твердого палива та скрапленого газу та не звернулись в управління соціального захисту населення райдержадміністрації за призначенням субсидії для прийняття заяв про призначення субсидії та декларацій. Таких сімей станом  на 01.09.2018 - 90.

Сформовано списки сімей, яким не призначено субсидію на неопалювальний період у зв’язку із наявною простроченою понад два місяці заборгованістю з оплати за послуги в загальній сумі, що перевищує понад 340 гривень. Таких сімей станом на 01.09.2018 - 205. Сільським та селищним радам, об’єднаній Великосорочинській громаді  надано списки зазначених сімей.

Завершено роботу з прийняття заяв для виплати частини невикористаної суми субсидії. Кількість отримувачів субсидії, включених до списків підприємств-надавачів послуг, у яких на рахунках залишилася частина невикористаних субсидій - 1613. Кількість отримувачів субсидії, що звернулися до управління соціального захисту населення райдержадміністрації із заявою щодо виплати невикористаних субсидій - 1454. Померло 36 заявників. 9 осіб відмовилось від подання заяви. 3 особи змінили місце реєстрації. Станом на 01.09.2018 року показник прийнятих заяв про виплату невикористаних сум субсидій становить 93%.

Забезпечено призначення та направлення Центру по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат у Полтавській області електронних справ та списків на виплату частини невикористаних субсидій.

Далі розглянули питання:

2. Про стан виконання вимог ветеринарного законодавства щодо підготовки тваринницьких приміщень та результати проведення комплексної диспансеризації тварин та птиці в господарствах різної форми власності.

3. Про роботу виконкому Шахворостівської сільської ради зі зверненнями громадян відповідно до вимог Указу Президента України від 07.02.2008 №109/2008 «Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування».

4. Про стан правопорядку, техногенно-екологічної безпеки, надзвичайні події та ситуації, які виникли на території району.

В ході роботи дані відповідні доручення.

 

Наверх ↑