Нарада з освітянами району

Версія для друкуВерсія для друку

Нарада з освітянами району

 

18 червня 2020 року голова райдержадміністрації Вікторія Ємець провела нараду за участю керівників загальноосвітніх та дошкільних закладів району, начальника відділу освіти райдержадміністрації Світлани Овсяннікової, сільських, селищних голів. Обговорювалися актуальні та проблемні питання в галузі освіти району.

Насамперед, голова райдержадміністрації Вікторія Ємець коротко охарактеризувала проблемні питання щодо проведення ремонтів загальноосвітніх закладів району, зокрема, ремонт харчоблоку Хомутецького дитсадка, встановлення вентиляційної  системи у Хомутецькій ЗОШ, ремонт харчоблоку Кибинської ЗОШ та туалетів у Комишнянській ЗОШ.

І, звичайно, одним з найголовніших питань стало питання оптимізації навчальних закладів.

Вікторія Ємець наголосила, що реформа освіти покликана вирішити основну проблему – низьку якість освітніх послуг у сільській місцевості. Оптимізація – невід’ємна складова реформування. Але це не закриття шкіл, а передусім крок до якісної освіти. Діти в селах повинні отримувати такі ж освітні послуги, як і діти в містах. Адже не можна надати якісну освіту у школі, де навчаються кілька дітей і процес навчання відбувається за індивідуальною формою. До того ж, у малокомплектних школах відсутній повноцінний дитячий колектив, умови для здійснення ефективної виховної, гурткової роботи, діяльності наукових товариств, клубів, об’єднань за інтересами, розвитку творчих нахилів та здібностей школярів. У зв’язку з цим і виникає необхідність оптимізації навчальних закладів, направленої на створення умов для всебічного розвитку дитини як особистості, розвиток її талантів, розумових і фізичних здібностей.

Але, перш ніж виносити питання на розгляд на розширеному засіданні профільної постійної комісії районної ради, необхідно провести обговорення питання оптимізації навчальних закладів у тих громадах, яких це стосується. І обов’язково із залученням представників педагогічних колективів шкіл, батьківських комітетів та громадськості.

Начальник відділу освіти райдержадміністрації Світлана Овсяннікова акцентувала увагу на тому, що йдеться не про закриття шкіл, а про пониження ступеню, щоб учні 10-11 класів мали можливість отримати якісну підготовку до ЗНО у повнокомплектних класах. Було дано коротку характеристику закладів освіти, які пропонуються до оптимізації. Зокрема, йшлося про Великообухівську, Зуївцівську, Остапівську ЗОШ І-ІІІ ступенів, Зубівський, Біликівський, Декабристівський та Черкащанський НВК. Вкотре було наголошено на тому, що перш за все потрібно виходити з інтересів дітей. Оптимізація мережі навчальних закладів сприятиме підвищенню якості та доступності освіти, забезпеченню здобуття якісної освіти з урахуванням здібностей, інтересів, нахилів та індивідуальних особливостей дітей, їх подальших професійних прагнень.

Керівниками закладів освіти було висловлено своє бачення проблеми: це і можливість підвезення дітей до навчальних закладів, і готовність інфраструктури району, і фінансова складова зазначеного питання.

Висловлювалися як позитивні, так і негативні наслідки оптимізації.

Наразі питання залишилося відкритим, учасники зібрання домовилися про проведення глибокого аналізу економічної доцільності запланованих заходів і прийняття виваженого та обґрунтованого рішення.

Голова райдержадміністрації закликала освітян та керівників місцевих органів влади до пошуку шляхів вирішення даного проблемного питання з наданням конкретних відповідних пропозицій. Та на завершення наголосила, що завжди готова до співпраці й відкрита для діалогу.

 

 

Наверх ↑