Оперативна гендерна оцінка становища та потреб жінок у контексті ситуації з COVID-19 в Україні

Версія для друкуВерсія для друку

Оперативна гендерна оцінка становища та потреб жінок у контексті ситуації з COVID-19 в Україні

 

ООН Жінки (UN Women) – структура ООН, яка працює над питаннями гендерної рівності та розширенням прав і можливостей жінок і є світовим лідером у проблемах, що стосуються жінок і дівчат. Організацію ООН Жінки засновано з метою поліпшення реалізації їхніх потреб у всьому світі.

Оцінювання проводили з 21 березня до 12 квітня 2020 року, дослідження містить онлайн-опитування. Опитано 3310 респонденток і 528 респондентів, старших за 18 років, які мешкають у різних типах населених пунктів і мають доступ до Інтернету.

Дослідження засвідчує, що жінки, які отримують меншу заробітну платню та пенсії, а також стикаються з гендерною дискримінацією на ринку праці й тому загалом мають менше можливостей заощаджувати, є особливо ураженими під час пандемії COVID-19 і більше, ніж чоловіки, схильні очікувати гострої потреби економити на базових послугах за умови продовження обмежувальних заходів. Загалом, 81,8% жінок вважають, що їм доведеться заощаджувати на харчових продуктах; 77,4% очікують можливих складнощів з орендою житла й оплатою комунальних послуг; 76,8% прогнозують труднощі з покриттям основних витрат, пов’язаних з придбанням ними продуктів харчування та інших товарів першої необхідності. Чоловіки рідше, ніж жінки, відзначали можливу потребу в економії на харчах (72,3%), складнощі з оплатою оренди та комунальних послуг (65,5%) і з покриттям основних витрат (70,3%).

Опитування також продемонструвало, що карантин посилив проблему гендерних стереотипів і патріархальних соціальних норм щодо ролей жінки та чоловіка в сім’ї, оскільки значне навантаження з хатньої та доглядової праці вдома покладається на жінок. Жінки, які працюють удома, вимушені поєднувати оплачувану працю, хатні справи та догляд за дітьми, що залишаються вдома через карантин у навчальних закладах. Зокрема, 63,5% респонденток відзначили збільшення часу, який вони витрачають на прибирання, 50,5% – на приготування їжі, 53,3% – на психологічну й емоційну підтримку дорослих членів сім’ї. Спостерігаються і значні розбіжності відповідей опитаних жінок і чоловіків. Так, лише 27,8% і 44,1% чоловіків відзначили збільшення витрати часу на приготування їжі та прибирання відповідно.

Дослідження відзначає певні позитивні приклади зважання на потреби вразливих груп, надає рекомендації державним органам влади щодо заходів, які треба вжити з урахуванням потреб уразливих жінок і дівчат – для забезпечення рівних прав, а також підтримки відновлення після кризи, спричиненої пандемією.

ДолученняРозмір
infographics_un_women_ukr-min.pdf860.05 КБ
Наверх ↑