Осіння кампанія з профілактики сказу серед диких м’ясоїдних тварин розпочалася

Версія для друкуВерсія для друку

Осіння кампанія з профілактики сказу серед диких м’ясоїдних тварин розпочалася

 

Для запобігання поширенню сказу тварин на території Миргородського району, у жовтні здійснюватиметься імунізація диких тварин.

Сказ віднесений ВООЗ до першої п'ятірки хвороб антропозоонозів (хворіють, як тварини, так і люди), які призводять до найбільших соціально-економічних збитків. Це захворювання не лікується, а для його профілактики застосовують вакцини. Серед диких м'ясоїдних тварин найсприятливіша до вірусу сказу є лисиця.

Щоб запобігти розповсюдженню цього небезпечного захворювання, слід щорічно здійснювати профілактичні щеплення домашніх тварин, сторожових собак та проводити обов’язковий їх облік. Проте збільшення чисельності безпритульних тварин, наближення середовища проживання лисиць до населених пунктів, безвідповідальність власників домашніх тварин, особливо у приміських зонах, на дачних територіях, околицях міст, сприяють росту захворюваності серед собак і котів. Важливе значення для ліквідації сказу в дикій фауні має проведення пероральної (через рот) імунізації диких м'ясоїдних.

Фахівці стверджують, що вакцина (приманка) абсолютно не шкідлива для людей, тварин та навколишнього середовища. Вона являє собою брикети розміром 2 на 3 см сірого кольору з специфічним запахом в якому утримується блістер з вакциною. При виявленні такої принади в лісовому масиві просимо Вас її не чіпати. Така практика застосовується вже понад 10 років у країнах Європейського Союзу. Світовий досвід показує, що найбільш ефективним і радикальним заходом боротьби зі сказом природного типу є пероральна імунізація лисиць – головного джерела збудника інфекції.

Наверх ↑