ПАМ’ЯТКА учаснику Національного Сорочинського ярмарку – 2019

Версія для друкуВерсія для друку

ПАМ’ЯТКА 

учаснику Національного Сорочинського ярмарку – 2019

 

           Сорочинський ярмарок  - яскравий загальнонаціональний захід. Проте, через величезну  кількість учасників, зокрема виробників та продавців сільськогосподарської продукції, у тому числі, харчових продуктів, і  споживачів з різних куточків України та світу, відповідно збільшується рівень небезпеки отруєнь харчовою продукцією.

           Нехтування діючим законодавством  щодо гігієнічних вимог до  харчових продуктів та всіх стадіях їх виробництва  та обігу може завдати шкоду здоров'ю,  а  інколи стати причиною смерті.

            Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області доводить до відому організаторів  та учасників  Національного Сорочинського  ярмарку - 2019  вимоги при реалізації тварин, продуктів харчування тваринного та рослинного походження та надання послуг у сфері громадського харчування.

Підприємства-виробники, приватні підприємці, заклади громадського харчування, які будуть проводити реалізацію продукції та сировину тваринного чи рослинного походження, заходи із залученням тварин та діяльність яких пов’язана з обігом необроблених харчових продуктів тваринного походження:м'яса, риби, молюсків і ракоподібних (свіжих, охолоджених або заморожених), яєць, молока, меду та продуктів, що були виготовлені з них - при здійсненні своєї діяльності на Національному Сорочинському ярмарку – 2019 повинні мати:

1) документи, що засвідчують якість та безпеку харчових продуктів та продовольчої сировини (оригінали або копії): товарно – транспортні накладні; наявність позначки придатності на тушах або частинах туш парнокопитних та інших копитних тварин, на кожну тушу малих диких тварин та свійської птиці, кролів; експертні висновки дослідження продукції тваринного і рослинного походження на показники якості і безпеки; журнали: реєстрації надходження та витрат м’яса ,  реєстрації температурних режимів при зберіганні сировини тваринного походження;

2) санітарний одяг та особисті медичні книжки з відміткою про проходження медичного огляду;

3) достатню кількість холодильного обладнання з термометрами;

4) належні умови для дотримання особистої гігієни;

5) сировину та продукцію тваринного походження перевозити на відповідно обладнаному транспорті;

 6) ветеринарне свідоцтво форми №1 (ветеринарну довідку в межах району) з відмітками про необхідні профілактичні обробки та діагностичні дослідження на живих тварин та птицю

7) сертифікати якості на препарати, настанови щодо їх застосування та створити умови при зберіганні, транспортуванні та реалізації для препаратів, які потребують відповідних температурних режимів.

Місця для виставок та реалізації тварин, об’єкти громадської торгівлі утримувати в належному ветеринарно-санітарному стані.

 

З метою недопущення спалахів харчових отруєнь та інфекційних захворювань, враховуючи виїзний характер та складність створення належних гігієнічних умов для виготовлення та реалізації безпечних харчових продуктів підприємства харчової промисловості, суб'єкти господарювання, які здійснюють торгівлю продуктами харчування та підприємства ресторанного господарства (громадського харчування) повинні мати:

  • табличку з назвою юридичної особи, адресою, телефоном господарюючого суб’єкта;
  • виписку з реєстру потужностей що підлягають державній реєстрації;
  • товарно-транспортні накладні, наявність позначки придатності на тушах або частинах туш парнокопитних та інших копитних тварин, на кожну тушу малих диких тварин та свійської птиці, кролів; експертні висновки дослідження продукції тваринного і рослинного походження на показники якості і безпеки.;
  •  спеціальну палатку або павільйон;
  • умови для зберігання продовольчих товарів згідно санітарних вимог (наявність підтоварників, дотримання товарного сусідства  тощо);
  • холодильне обладнання для продукції, що швидко псується, або потребує спеціальних умов зберігання;
  • умови для відпуску харчових продуктів (пакувальний матеріал, торговельний інвентар тощо);
  • умови для проведення санітарної обробки обладнання, інвентарю;
  • миючі та дезінфікуючі засоби, засоби для боротьби з мухами;
  • особисті медичні книжки, довідки про проходження санітарного мінімуму;
  • санітарний одяг (не менше 2 комплектів), умови для дотримання правил особистої гігієни (рукомийник, мило, рушник);
  • ємкість для побутового сміття з поліетиленовими мішками для збирання полімерної тари з під безалкогольних напоїв, кисло-молочної продукції, тощо;
  • санітарний паспорт на транспорт, що перевозить сировину та харчові продукти.
  • нормативно-технічну документацію, узгоджену та затверджену у встановленому порядку (збірники рецептур страв, кулінарних, борошняних кондитерських і булочних виробів, технічні умови, технологічні карти тощо);
  • достатню кількість персоналу (кухарі, бармени, продавці тощо), який має професійну спеціальну освіту (підготовку);
  • обладнання окремих робочих місць для розробки продовольчої сировини та готових харчових продуктів, укомплектування їх маркованими розробними столами, інвентарем, посудом, тарою тощо;
  • для приготування шашликів використовувати лише деревне вугілля;
  • забезпеченість холодною та гарячою водою (при відсутності холодної проточної води наявність достатньої кількості ємностей для її зберігання);
  • створити умови для водовідведення;
  • достатню кількість столового посуду та столових приборів одноразового використання для відпуску продуктів, страв;
  • забезпечити регулярне прибирання території, в тому числі прилеглої.

 

ПЕРЕЛІК ПРОДУКТІВ І СТРАВ, НЕ РЕКОМЕНДОВАНИХ ДО РЕАЛІЗАЦІЇ НА НАЦІОНАЛЬНОМУ СОРОЧИНСЬКОМУ ЯРМАРКУ – 2019:

 

  • кремові кондитерські вироби з масляним, білковим та заварним кремом;
  • субпродуктові ковбасні вироби (ліверні, кров’яні) та зельці;
  • молочні коктейлі.;
  •  відварене м’ясо та субпродукти (язик, серце, печінка);
  • страви з січеного м’яса (котлети, биточки, шніцелі, люля-кебаб, тощо), борошняні та овочеві страви із м’ясним фаршем (налисники, котлети в тісті, перець з начинкою м’ясним фаршем, чебуреки, тощо), крім тих що приготовані із заморожених напівфабрикатів, виготовлених на підприємствах харчової промисловості та стаціонарних підприємствах ресторанного господарства;
  • паштети, холодці, заливні страви;
  • шаурма;
  • овочеві та м’ясні салати, окрошка;
  • гриби дикорослі свіжі.

 

           Головне управління  Держпродспоживслужби в Полтавській області.

 

Наверх ↑