Підсумки купального сезону 2019: кількість загиблих на воді збільшилася

Версія для друкуВерсія для друку

Підсумки купального сезону 2019: кількість загиблих на воді збільшилася

 

Купальний сезон 2019 року на Полтавщині підсумували на апаратній нараді в облдержадміністрації.

Під час доповіді начальник управління з питань цивільного захисту облдержадміністрації Віктор Стеблянко сказав: «На виконання вимог «Правил охорони життя людини на водних об’єктах України» у 2019 році проводився комплекс заходів, які були спрямовані на забезпечення безпечного відпочинку населення на водних об’єктах області».

За словами Віктора Стеблянка, незадовго до відкриття сезону, в травні 2019 року, фахівці КУ «Рятувально-водолазна служба» Полтавської обласної ради обстежили й очистили від сторонніх предметів підводні акваторії на 103 пляжах області, що становить 100 % від запланованого.

Головним управлінням Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Полтавській області та підпорядкованими підрозділами під час купального сезону з метою запобігання нещасних випадків постійно проводилися рейди, інструктажі.

Віктор Стеблянко поінформував, що до сезону підготували 165 плавців-рятувальників. 76 працювали у дитячих оздоровчих закладах і 89 – на постах у місцях масового відпочинку населення на водних об’єктах області.

Однак кількість загиблих на воді цього року збільшилася: порівняно з минулим роком на 1 людину. В області в 2019 році загинули 52 дорослі людини та 4 дитини, з них 38 – у купальний сезон, що становить 68 % від загальної кількості загиблих на воді. Врятовано 14 осіб.

Найбільше загинуло дорослих чоловіків – 47 (в купальний сезон – 32), тобто 84 % від загальної кількості загиблих. Основною причиною загибелі людей на воді, за словами Віктора Стеблянка, є надмірне вживання спиртних напоїв і нехтування громадянами правил безпечного перебування на водних об’єктах.

«У нас цього року був унікальний випадок, за останні 10 років таких не траплялося. На паспортизованому пляжі в Полтаві, в районі Дублянщини, потонув громадянин іноземної держави. І при цьому рятувальника, який навчений надавати зокрема й первинну медичну допомогу, на місці не виявилося», – розповів Віктор Стеблянко.

Він назвав два методи, які, на його думку, є найголовнішими для вдалого проведення купального сезону: роз’яснювальна робота та паспортизація пляжів.

Нині в області обліковано 225 місць відпочинку на воді. Зокрема, 103 обладнані для купання, із них 27 – у дитячих оздоровчих закладах, а 122 місця відпочинку на воді мають стихійний характер.

Не паспортизовано жодного пляжу в Гребінківському, Карлівському, Козельщинському, Лохвицькому, Машівському, Оржицькому та Хорольському районах.

 Департамент інформаційної діяльності та

комунікацій з громадськістю облдержадміністраці

Наверх ↑