Поширенню коронавірусу сприяє безпечність багатьох людей

Версія для друкуВерсія для друку

Поширенню коронавірусу сприяє безпечність багатьох людей

 

Про наслідки людської безвідповідальності, недотримання карантинних вимог та елементарні заходи особистої безпеки під час пандемії COVID-19 говоримо з в.о. директора КП «Полтавський обласний центр громадського здоров’я ПОР» Ніною Дурдикулиєвою.

- Ніно Іванівно, від чого залежить тяжкість перебігу кронавірусної інфекції?

- Тяжкість будь-якого інфекційного захворювання залежить від кількості вірусів (мікробів), що потрапили до організму людини. Соціальна дистанція, медична маска – наголошую, правильно одягнута маска, уникання великих черг, натовпів – запорука того, що інфікування або не станеться зовсім, або не призведе до тяжкого перебігу хвороби.

COVID-19 змушує нас змінювати звички, пристосовуватися до обставин карантинного режиму. В області для порятунку життя інфікованих коронавірусом постійно збільшується кількість ліжкомість, продовжується активне розведення до них кисню.

- Наскільки, на Вашу думку, виправданий карантин вихідного дня?

- Противникам такого запобіжного заходу хочу сказати, що медики роблять усе від них залежне, але їм потрібна допомога. Не лише апаратами ШВЛ, ліками чи засобами захисту, а й свідомою поведінкою населення, сповільненням темпів поширення інфекції. Адже ресурси, у тім числі й медичних кадрів – не безмежні.

До підвищення захворюваності призводить надто безпечна поведінка багатьох людей. Досі у громадському транспорті зустрічаються пасажири із відкритим обличчям. Виникає запитання: вони не дивляться телевізор, не чують новин, вважають себе безсмертними? Чи хочуть замість медичних масок одягнути кисневі? Карантин вихідного дня – вимушений запобіжний захід для зменшення контактів і, відповідно, ризиків зараження. Вважаю його виправданим. Замість штовхатися в натовпі на ринку чи у розважальному центрі, можна родиною вибратися на природу, на свіже повітря.

- Які основні рекомендації для профілактики зараження коронавірусом?

- Вони прості, усім відомі і при цьому дієві. Це дотримання особистої гігієни: часте й скрупульозне миття рук із милом, дотримання етикету кашлю, використання антисептиків для обробки рук, робочих поверхонь, мобільного телефону тощо. Це носіння медичних масок і дотримання дистанції в чергах.

Перебування у людних місцях та поїздки у автобусах, тролейбусах варто звести до мінімуму. Особливо літнім людям, тим, хто має хронічні захворювання.

Провітрювання, вологе прибирання з дезінфекцією в житлових, громадських приміщеннях, у транспорті треба проводити якомога частіше.

Любителям подорожей також свої звички доводиться переглядати, щоб без нагальної потреби не виїжджати не лише за кордон, а й до інших регіонів України. Намагайтеся уникати негативних емоцій, потоку агресивних новин, зберігайте позитивне мислення і гарний настрій. Більше гуляйте. Правильне харчування, міцний сон – запорука здоров’я.

Дуже сподіваюся, що карантин вихідного дня змусить задуматися тих громадян, які своєю безвідповідальністю загрожують не лише власному здоров’ю, а й наражають на ризик оточуючих.

КП «Полтавський обласний центр громадського здоров’я»

 

Наверх ↑