Рекомендації ГУ Держпродспоживслужби керівникам щодо проведення на підпорядкованих об'єктах профілактичних та протиепідемічних заходів

Версія для друкуВерсія для друку

Рекомендації ГУ Держпродспоживслужби керівникам щодо проведення на підпорядкованих об'єктах профілактичних та протиепідемічних заходів

 

1. Провести роз'яснювальну роботу з персоналом щодо індивідуальних заходів профілактики та реагування на виявлення симптомів серед працівників, а саме частого миття рук, дотримання кашльового етикету,антисептиків для обробки рук, дотримання самоізоляції та повідомлення свого сімейного лікаря у разі проявів захворювання.

2. Забезпечити суворий контроль за щоденним допуском до роботи працівників шляхом проведення ранкового опитування щодо стану здоров'я з документуванням зазначеної інформації (ПІБ., стан здоров'я, підпис) та членів їх сімей, з якими вони безпосередньо проживають.

         3. Рекомендувати запровадити температурний скринінг перед початком роботи. Проводити знезараження термометрів після кожного вимірювання шляхом протирання розчинами 70% етилового спирту (у разі використання термометрів багаторазового використання).

         4. Негайно відстороняти від роботи працівників з будь-якими проявами респіраторних та інших захворювань. Попередити про необхідність самоізоляції у разі захворювання та звернення до сімейного лікаря.

         5. Забезпечити умови для дотримання працівниками та відвідувачами особистої гігієни в санітарних та побутових кімнатах, туалетах (встановити дозатори рідкого мила, антисептичних засобів, одноразових паперових рушників та ємностей для їх збору і утилізації).

         6. Для гігієни та дезінфекції рук відвідувачів при вході до приміщення рекомендується встановити спеціальні установки, прилади з антисептиками.

         7. Забезпечити на робочих місцях - соціальний розрив не менше 2 метрів один від одного.

 

8. 3абезпечити працівників засобами індивідуального захисту (маски, респіратори, одноразові рукавички, тощо), облаштування робочих місць (встановлення захисних екранів для захисту працівників).

У разі використання засобів індивідуального захисту маски одноразового використання замінювати кожні 2 години.

  1. Забезпечити дотримання у приміщеннях максимально допустимої кількості одночасного перебування людей.
  2. Забезпечити у всіх приміщеннях проведення вологого прибирання не рідше 3 разів на добу (підлога, санітарно-технічне обладнання, поручні, дверні ручки, інші контактні поверхні), в т. ч. в обідню перерву та у кінці робочого дня з застосуванням зареєстрованих в Україні дезінфікуючих заходів, а також раціонального режиму мікроклімату та провітрювання.

Забезпечити обов'язкову дезінфекцію контактних поверхонь (меблі, оргтехніки, інших) у всіх приміщеннях на протязі дня.

  1. Облаштувати окреме місця для знешкодження використаних персоналом засобів індивідуального захисту, в пластикові пакети, що закриваються; забезпечити знезараження (дезінфекцію) зібраних матеріалів перед знешкодженням протягом або в кінці зміни.

 

Використання дезінфікуючих засобів

 

При дезінфекції необхідно використовувати стандартні дезінфекційні засоби, зареєстровані відповідно до законодавства, та які мають чинне Свідоцтво про державну реєстрацію. Необхідно дотримуватись інструкції до кожного окремого дезінфекційного засобу, в тому числі щодо дотримання його ефективної концентрації та експозиції (з дотриманням часу перебування на оброблюваній поверхні).

Антисептики для обробки шкіри рук - спиртовмісні препарати (діючі речовини - ізопропіловий, етиловий спирт чи їх комбінації тощо із концентрацією не менше 70%).

Препарати для дезінфекції поверхонь з мінімальним терміном експозиції (експозиція від 30 сек до 2 хв) - спиртовмісні препарати (діючі речовини - ізопропіловий, етиловий спирт чи їх комбінації тощо) для поверхонь, обладнання тощо - деззасоби на основі четвертинних амонієвих сполук чи хлорвмісні препарати (бажано таблетовані форми для забезпечення чіткого дозування.

Під час дезінфекції використовуйте засоби індивідуального захисту (313): респіратори класу FF2 або FFЗ, захисні окуляри або захисний щиток для обличчя; одноразовий водостійкий халат з довгими рукавами; одноразові рукавички. Правила надягання та знімання 313, а також їх утилізації: https://youtu.be/2XgZeaaKiAU.

Також важливо забезпечити вентиляцію приміщення, щоб захистити людей, які здійснюють дезінфекцію.

 

 

 

Наверх ↑