Щоб не втратити страховий стаж, роботодавця слід постійно контролювати

Версія для друкуВерсія для друку

Щоб не втратити страховий стаж, роботодавця слід постійно контролювати

 

Пенсію призначають, якщо людина має достатню кількість страхового стажу. Якщо такий стаж є, то право на призначення пенсії існує, якщо немає – пенсію не призначають. У такому разі можна сподіватися хіба що на соціальну допомогу.

Нині будь-яка освічена людина повинна розуміти різницю між трудовим і страховим стажем, оскільки вона справді існує. Ці два поняття часто плутають.

Трудовий стаж – це період роботи до 1 січня 20014 року, підтверджений записами в трудовій книжці або іншими документами. Чому саме до цієї дати? Бо з 1 січня 2004 року набув чинності Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», в якому запроваджено поняття страхового стажу.

Весь трудовий стаж до 2004 року за умови його документального підтвердження автоматично прирівнюється до страхового і зараховується під час призначення пенсії.

Страховий стаж – це період роботи людини, протягом якого вона сама сплачувала або за неї сплачували страхові внески. Отже, навіть якщо в трудовій книжці за період із 2004 року буде запис про те, що людина відпрацювала кілька років на підприємстві, але страхові внески за неї не сплачували, страховий стаж не буде зараховано. За найманих працівників страхові внески сплачують роботодавці, а самозайняті особи (підприємці, працівники особистих селянських господарств) платять за себе самі. Мінімальний страховий внесок у 2019 році становить 918 грн (22% від мінімальної заробітної плати – 4173 грн.).

Зі сплачених щомісяця внесків, які надходять до бюджету Пенсійного фонду України, виплачується пенсія нинішнім пенсіонерам. А майбутнім зараховується страховий стаж для набуття права на пенсію.

Із 2004-го по 2018 рік для одержання пенсії було достатньо мати 15 років страхового стажу. В жовтні 2017 року, коли депутати ухвалили Закон № 2148 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій», роль страхового стажу під час виходу на пенсію значно посилилася. З 2018 року, щоб одержувати пенсію, потрібно було мати 25 років страхового стажу. З нинішнього, 2019 року, треба мати вже 26 років, 2020 року – 27 і так далі, доки 2028 року відмітка сягне 35 років.

Отже, для того, щоб працівникові не мати проблем під час виходу на пенсію, слід постійно контролювати роботодавця. Наразі це дуже просто робити. Довідку про свій страховий стаж (форма ОК-5) можна отримати в будь-якому відділенні Пенсійного фонду незалежно від місця реєстрації. Однак ці відомості можна дізнатись і не виходячи з дому. Це можна зробити за логіном і паролем, які видають у відділеннях Пенсійного фонду, або за електронним цифровим підписом. Підпис можна отримати в будь-якому сертифікованому центрі видачі ключів (їх перелік є на веб-порталі Пенсійного фонду України). Як користуватись електронним кабінетом, розповідається у відеоінструкції, розміщеній на головній сторінці сайту Пенсійного фонду в розділі «Інструкції».

Головне управління Пенсійного фонду України

в Полтавській області

Наверх ↑