Сказ!!! Збережемо себе і наших менших друзів від цього захворювання

Версія для друкуВерсія для друку

Сказ!!! Збережемо себе і наших менших друзів від цього захворювання

 

Вперше клінічну картину сказу описав Авл Корнелій Цельс (I століття н.е.), він же назвав це захворювання водобоязню. До цього було відомо, що захворювання виникало у людей після укусів тварин. У 1885 р. Л. Пастер розробив антирабічну вакцину, яка повністю охороняє людину від розвитку захворювання. З 1906 р. в россії почали функціонувати пастерівські станції, де робили щеплення проти сказу. В кінці XIX - початку XX сторіччя В. Бабеш і А. Негрі описали специфічні еозинофільні включення в нейронах загиблих від сказу тварин.

     Слід знати:

      У хворих на сказ тварин вірус починає виділятися зі слиною за 3-5 днів до появи клінічних ознак сказу і виділяється протягом усього захворювання. Це дуже важливо, тому в момент контакту з твариною вона може бути ще зовні здоровою, але вже заразною. Крім того, можливі атипові форми, при яких збудження і гідрофобія слабо виражені або відсутні, тобто сказ може протікати в стертій або навіть безсимптомній формі

      Повинні насторожувати незвичайні зміни поведінки тварини. Хвора тварина стає пригніченою лежить, втрачає апетит, до води байдужий – гідрофобії немає. Наприкінці другого дня виникає неспокій, собака намагається сховатися в куток (під ліжко, в будку), хапає ротом повітря, може розгризати свою загоєну рану, ковтає неїстівні предмети. Може тікати з дому –до 50 км. за день,  нападає на людей. Період збудження триває 3-4 дні, гине - на 6-8 день хвороби. Це класична картина. Але за будь якого випадку поведінка тварини змінюється, що має насторожити господаря. Найчастіше сама собака стає причиною зараження людини, тому що живе в оточенні людей. Прищеплений собака, якщо його покусала хвора тварина, не є джерелом зараження в нього не виникає агресивності, бажання кусати  не виділяється слина, вірус сказу в слині відсутній. У той же час дикі тварини, навпаки, проявляють нез'ясовну дружелюбність. Наприклад, скажена лисиця втрачає властиву їй обережність і сміливо підходить до людини, особливо в зимовий час коли в лісі нема чого їсти. 
    Чим небезпечний сказ?

      Захворювання на сказ призводить до смерті хворого у 100% випадків. Якщо людина захворіла на сказ, врятувати її вже неможливо. Єдиний спосіб порятунку – це вакцинація, яку проводять як найшвидше одразу після інфікування до настання хвороби. Між інфікуванням та виникненням перших проявів хвороби (інкубаційний період) проходить від 12 днів до 6 місяців, інколи рік. Тривалість інкубаційного періоду залежить від місця укусу (чим ближче до голови, тим швидше вірус проникне до мозку), розміру, глибини та кількості ран, віку потерпілого (у дітей захворювання розвивається швидше). Чим коротший інкубаційний період, тим менше залишається часу в лікарів для проведення вакцинації.

    Щоб уникнути небезпеки, дотримуйтесь правил:

- охороняйте домашніх тварин від укусів іншими тваринами;

- регулярно робіть щеплення проти сказу домашнім тваринам, сторожовим та мисливським собакам;

- виводьте собак на прогулянку в намордниках та на повідку;

- не заводьте собак і кішок заради забави, не виганяйте їх на вулицю.

У випадку зміни поведінки тварини негайно звертайтесь до найближчої ветеринарної служби.

   Перша медична допомога при укусах тварин:

       При укусах чи ослиненні невідомою чи домашньою твариною рану необхідно промити мильним розчином господарського мила, а краї обробити 70% розчином спирту або 5% розчином йоду, накласти стерильну пов’язку. Після чого негайно звернутися до травматологічного пункту центральної районної лікарні  за невідкладною медичною допомогою та призначення курсу антирабічних щеплень.

       Під час курсу антирабічних щеплень необхідно:

- не пропускати процедури та не переривати курс щеплень; (Зараз вже не роблять 40 уколів у живіт, а всього лише 5-6 уколів на протязі місяця в стегно. Якщо стан хворого тяжкий, то його залишають в стаціонарі.)

- дотримуватись режиму, встановленого лікарем; не вживати алкоголю; уникати переохолоджень та перегрівань.

            Заходи по м. Миргород та Миргородському району:

         З метою комплексного здійснення та посилення заходів боротьби і профілактики сказу серед тварин, запобігання захворюванням на сказ серед людей, Миргородська районна державна лікарня ветеринарної медицини постійно здійснює щеплення домашніх тварин проти сказу, ефективність таких заходів залежить від організації їх проведення та свідомості громадян. Хочу звернути Вашу увагу на те, що проблема боротьби зі сказом є не тільки проблемою ветеринарної служби, але й усієї громадськості.

Будь ласка,проявіть свідомість і обов’язково зробіть вакцинацію проти сказу своїм домашнім тваринам.

Також власники домашніх улюбленців можуть самостійно надати тварину для щеплення до установи ветмедицини за адресою вул. Сорочинська, 164.

За більш детальною інформацією просимо Вас звертатися в Миргородську районну державну лікарню ветеринарної медицини, за адресою: вул. Сорочинська, 164, тел. 4-40-82.

      Пам’ятайте!

      При укусах чи ослиненні домашніми та дикими тваринами необхідно негайно звернутися у приймальний покій лікарні і пройти повний курс антирабічних щеплень. Лише вчасний курс антирабічних щеплень захистить Вас від захворювань на сказ та врятує життя.

 

 

 

Заступник начальника

Миргородського міськрайонного управління

ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області

Н.Ю.Обідна

Наверх ↑