«Стартував Всеукраїнський тиждень протидії булінгу», - Олег Тимченко

Версія для друкуВерсія для друку

«Стартував Всеукраїнський тиждень протидії булінгу», - Олег Тимченко

 

 

«Будь-яке насильство над дитиною та її експлуатація переслідуються за законом».

Конституція України, ст. 52, ч. 2

 

Жорстокість підлітків по відношенню до однолітків, цькування однієї дитини іншою, агресивне переслідування - явища поширені в школах України. На сьогодні булінг - вкрай гостра проблема, яка потребує негайного вирішення.

16 вересня 2019 року стартував Всеукраїнський тиждень протидії булінгу. В його рамках команда #ЮстиціяПолтавщини розпочала проведення роз’яснювальної роботи серед населення щодо протидії цькуванню серед підлітків. Відповідні інформаційні години відбудуться в загальноосвітніх та вищих навчальних закладах.

Булінг (bullying, від англ. bully — хуліган, забіяка, задирака, грубіян, насильник) визначається як утиск, дискримінація, цькування. Цей термін означає тривалий процес свідомого жорстокого ставлення (фізичного і психічного) з боку дитини або групи до іншої дитини або інших дітей.

Жертвою цькування може стати абсолютно будь-яка дитина, не дивлячись на те, якою б сильною або здібною вона не була. Однак найчастіше жертвами стають ті, хто найбільше виділяється (дивно одягнений, дивно поводиться, неохайний). Також потенційними жертвами можуть стати ті, хто швидко втрачає самоконтроль, легко піддається емоціям.

Булерами ж найчастіше стають ті, хто ростуть без заборон та авторитету батьків, але в той же час їм не вистачає уваги і поваги дорослих.

Форми шкільного булінгу:

  • фізичний булінг;
  • психологічний  булінг;
  • економічний булінг;
  • сексуальний булінг;
  • кібербулінг.

Шкільний булінг — явище системне й комплексне. Тому, зважаючи на це, Мін’юст пропонує покрокову інструкцію, як зупинити цькування у школах. Якщо дитина постраждала від булінгу, потрібно:

  • звернутися до класного керівника, завуча або директора школи; 
  • написати і зареєструвати офіційну заяву, адже керівництво закладу освіти несе особисту відповідальність за створення безпечного і комфортного середовища для кожної дитини;
  • якщо вчителі та адміністрація не розв’язали проблему – звернутися із заявою до поліції.

Наголошую, що відповідальність за дії дитини, доки їй не виповнилося 18 років, несуть батьки. Якщо дитина вчиняє насильство над іншими,  батьків можуть притягнути до адміністративної,  кримінальної або цивільної відповідальності. Хоча за нанесення тілесних ушкоджень, побої, крадіжки та грабіж відповідати доведеться кривднику, навіть до досягнення вісімнадцятиріччя.

Та найголовніше, щоб уникнути такого ганебного явища як булінг з підростаючим поколінням потрібно відверто спілкуватися, не приховувати, що дії підлітків можуть бути визнані насильством, за вчинення якого доведеться відповідати.

 

Начальник ГТУЮ у Полтавській області                   Олег ТИМЧЕНКО

 

 

 

 

Наверх ↑