Успішність Полтавщини підтверджено економічними показниками

Версія для друкуВерсія для друку

Успішність Полтавщини підтверджено економічними показниками

 

На черговій апаратній нараді в голови облдержадміністрації Валерія Головка підбили підсумки соціально-економічного розвитку області за сім місяців 2018 року.

Як зазначила директор Департаменту економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій облдержадміністрації Інна Іщенко, на Полтавщині помітно зросли економічні показники. 

Якщо у  2015 році в таких обсягоформуючих галузях промисловості області, як машинобудування та металургія, спостерігався спад обсягів реалізації, зокрема в машинобудуванні – на 33,2%, в металургії – на 6,3%, то нині промисловість демонструє стабільне зростання та нарощує темпи і обсяги реалізованої продукції. Так у металургії – майже в 1,6 рази, в машинобудуванні – на 20,1%, загалом же промисловий сектор спрацював з позитивною динамікою – ріст обсягу реалізації промислової продукції склав понад 15%.

Полтавщина – лідер серед областей України з валового регіонального продукту на одну особу населення -  81,1 тис. грн, тоді як в цілому по Україні цей показник складає лише 55,9 тис. грн.

Полтавщина одна з головних бюджетоформуючих областей України. Область є  фінансово самодостатньою та успішною за темпами зростання доходів місцевих бюджетів. Зокрема, темпи зростання надходжень місцевих бюджетів дозволили нашій області закріпитися на 1 місці серед інших регіонів країни за напрямком «Фінансова самодостатність». Порівняно з минулим роком надходження до місцевих бюджетів за 7 місяців поточного року зросли більше, ніж на 22%, до бюджетів усіх рівнів за січень-липень 2018 року акумульовано 18,3 млрд грн, в тому числі – 15,8 млрд грн податків і зборів.

Важливою складовою ефективного соціально-економічного розвитку регіону є успішне впровадження реформи децентралізації.

Нині в області створено 46 об’єднаних територіальних громад. Вперше в  Україні створено ОТГ, в складі якої є місто обласного значення, а саме – Гадяцьку ОТГ. Створені громади об’єднали третину місцевих рад та понад 23% загальної чисельності населення області, а це майже 0,3 млн осіб.

Завдяки реформам  фінансові надходження громад зросли в 5, а подекуди й до 10 разів, і за 7 місяців 2018 року склали 1млрд 310,4 млн грн.

У  рамках децентралізації держава надає фінансову підтримку ОТГ. У вигляді  субвенцій на формування інфраструктури, оосвіти, медицини, тощо  за січень-липень 2018 року громади отримали 521,3 млн грн.

Ефективне впровадження реформи децентралізації демонструють усі громади Полтавщини, в тому числі і новостворені, серед яких Щербанівська ОТГ, яка посіла 1 місце з фінансової спроможності у групі громад України з чисельністю населення від 5 до 10 тис. осіб.

Позитивну динаміку демонструє і агропромисловий комплекс області. Полтавщина – лідер із зростання виробництва в сільському господарстві. За темпами зростання обсягів виробництва валової продукції сільського господарства область займає 2 місце серед регіонів України. За 8 місяців поточного року він  зріс на 12,7%, а обсяги виробництва продукції рослинництва збільшились на 24,3%.

Завдяки залученим ресурсам в області активно впроваджуються секторальні реформи, зокрема в галузі охорони здоров’я та освіти.

Щорічно зростає фінансування з обласного бюджету на медичну галузь. Так, на ремонт закладів охорони здоров’я у 2018 році передбачено понад 190 млн грн, що майже в 11 разів більше порівняно з 2014 роком.

 Цього року в  області запланували будівництво 37 нових амбулаторій. З метою покращення надання медичної допомоги у сільській місцевості з державного бюджету передбачено  41,3 млн грн медичної субвенції.

У липні цього року центри  первинної медико-санітарної допомоги області отримали 35 автомобілів та сім автомобільних пересувних комплексів «Амбулаторії на колесах», оснащених найсучаснішою технікою для оперативної діагностики.

У Полтавській обласній клінічній лікарні ім. М.В. Скліфософського відкрито реконструйоване відділення нейрохірургії. Продовжуються реконструкція та добудова кардіологічного диспансеру.

Оптимізують і мережу загальноосвітніх закладів. В області створюють опорні школи та «нові українські школи».

 Так, на сьогодні на Полтавщині  діє 41 опорна школа, а до 2020 року планується створити 86.

Впродовж останніх 5 років на Полтавщині майже вдвічі  зросла кількість закладів освіти з інклюзивним навчанням. Відтак освіту отримують в 2,2 рази більше дітей з особливими потребами. Аби заклади освіти стали доступними для осіб з інвалідністю, у 2018 році заплановано освоїти 900,0 тис. грн.

Актуальною залишається потреба у дитячих садках.

У 2018 році у дошкільних закладах заплановано створити 468 додаткових місць. Вже на сьогодні кількість дітей, які потребували влаштування в заклади дошкільної освіти, зменшилась з 1 тис. 812 осіб до 1 тис. 224.

Також Полтавщина зарекомендувала себе як інвестиційно привабливий регіон, відкритий до співпраці з багатьма інвесторами в різних напрямках.

Згідно з рейтингом агентства Євро-Рейтинг область посідає 4 місце за інвестиційною ефективністю. Інвестиції в Полтавську область надходять із 43 країн світу, основними з яких є Швейцарія, Нідерланди, Велика Британія та Кіпр. Станом на 01.07.2018 року накопичений обсяг прямих іноземних інвестицій з початку інвестування склав 1024,1 млн дол. США.

Також область працює за 33 проектами міжнародної технічної допомоги та успішно використовує механізми міжмуніципального співробітництва.

За словами голови облдержадміністрації Валерія Головка, Полтавщина досягла високих економічних показників завдяки спільній праці влади та громади:

– Дякуємо галузевим підприємствам регіону, людям, які працюють у промисловості й аграрному секторі, нафтогазовому комплексі. Всі показники області – це їхні зусилля й здобутки підприємств. Дякую керівникам органів місцевого самоврядування, бо створити умови для розвитку бізнесу – це важко. Де є злагоджена робота в регіонах і немає суперечок між різними гілками влади, є результат. Потрібно створити умови, щоб люди відчували, що влада єдина, що території розвиваються і є перспективи, – зазначив Валерій Головко.

 

Наверх ↑