В області стартувала щорічна Всеукраїнська операція «Первоцвіт»

Версія для друкуВерсія для друку

В області стартувала щорічна Всеукраїнська операція «Первоцвіт»

 

Метою операції є запобігання протиправному збиранню, продажу та вивезенню за межі України рідкісних рослин.

До проведення операції «Первоцвіт» залучать державних інспекторів із охорони навколишнього природного середовища, працівників територіальних органів Нацполіції та лісової охорони, громадські організації.

Департамент екології та природних ресурсів Полтавської облдержадміністрації закликає всіх мешканців Полтавщини не продавати і не купувати ранньоквітучі рослини. Адже їх збір категорично заборонений! Відповідальність за це правопорушення передбачена Кодексом про адміністративні правопорушення у вигляді накладення штрафу – від 510 до 3655 гривень. Окрім цього, законодавством передбачене відшкодування збитків, заподіяних природі.

Проведення операції обумовлено тим, що щороку у весняний період триває масова торгівля ранньоквітучими видами рослин, зокрема занесеними до Червоної книги України, які є рідкісними і перебувають під загрозою зникнення. Висока декоративність та ранній термін цвітіння таких видів рослин як підсніжник складчастий, білоцвіт весняний, цикламен Кузнєцова, шафран Гейфелів, шафран кримський, шафран весняний та інших призводить до того, що збут цих рослин виходить далеко за межі ареалу їх зростання. Ці об’єкти рослинного світу в значних обсягах вивозяться у великі міста України, Словаччини, Угорщини та Росії. Масове збирання ранньоквітучих рослин призводить до знищення популяцій їх окремих видів.

Департамент екології та природних ресурсів

Полтавської облдержадміністрації

В публікації використано фотоматеріали з

сайту Державної екологічної інспекції України

Наверх ↑