«Виготовлення облікової документації на пам’ятки та об’єкти культурної спадщини – одне з головних завдань у галузі культури», – Олег Синєгубов

Версія для друкуВерсія для друку

«Виготовлення облікової документації на пам’ятки та об’єкти культурної спадщини – одне з головних завдань у галузі культури», – Олег Синєгубов

Полтавська обласна державна адміністрація подала клопотання до Міністерства культури та інформаційної політики України щодо включення до списку програми  «Велике будівництво у культурі» на 2021 рік п’ятьох об’єктів. Це Всеукраїнський центр вишивки та килимарства, Полтавська обласна філармонія, Полтавський краєзнавчий музей імені Василя Кричевського, садиба декабристів Муравйових-Апостолів, державний історико-культурний заповідник «Поле Полтавської битви».

 Про це на колегії  ОДА повідомила заступник директора Департаменту культури і туризму ОДА Інна Шерстюк.

«Проєкт «Велика реставрація» – це програма з відновлення понад 100 архітектурних пам’яток в Україні. Обираючи об’єкти, ми керувалися такими критеріями:  соціальна значущість, стан, обсяг реставраційних робіт, туристична привабливість. Нині ми не можемо говорити про відрив пам’яток культурної спадщини від туристичної промоції», – сказала Інна Шерстюк.

На території області розміщено 2012 пам’яток культурної спадщини.                     

Інна Шерстюк поінформувала, що в липні 2020 року Полтавську область обрали для впровадження пілотного проєкту Міністерства культури та інформаційної політики України, який передбачає створення електронного обліку об’єктів культурної спадщини  «Державний реєстр нерухомих пам’яток України». До пілоту ввійшла й Сумська область. У цій базі буде відображено всю інформацію про ту чи іншу пам’ятку. Зокрема, довідка про балансоутримувачів, стан збереження, прив’язка до кадастрової карти.

«За попередньою оцінкою, більше 1200 об’єктів на території області, які заслуговують стати пам’ятками та поповнити наше історико-культурне надбання, нині не перебувають під охороною й не мають статусу щойно виявлених об’єктів», – сказала Інна Шерстюк.

   Голова облдержадміністрації Олег Синєгубов наголосив, що одним з основних питань, яке потребує посиленої уваги, є виготовлення облікової документації на пам’ятки та об’єкти культурної спадщини. Її наявність дозволяє взяти об’єкти під охорону держави, встановити предмет охорони пам’ятки та робить можливим процес її реставрації чи відчуження. За даними Міністерства культури та інформаційної політики України, в 2019 році область увійшла в трійку регіонів, якими надіслано та підтримано найбільшу кількість облікової документації. Водночас кількість об’єктів, що потребують її виготовлення, нині становить 71,3%.

«До  кінця 2021 року на всі об’єкти, що мають статус пам’яток, повинна бути виготовлена облікова документація. Керівники ОТГ та районів при плануванні бюджету на 2021 рік повинні передбачити на це кошти. Є низка державних програм, президентська програма щодо відновлення пам’яток культурної спадщини. Але без наявності відповідної документації не зможемо включати пам’ятки до відповідних державних програм. Були випадки, коли виділялися кошти на реставраційні роботи, але не було документації, і гроші поверталися в бюджет», – сказав Олег Синєгубов.

До слова, 70% архітектурних пам’яток – об’єкти соціального призначення – це школи, дитячі садочки, лікарні, архіви та інші адміністративні будівлі.

Департамент культури і туризму облдержадміністрації розробляє проєкт Програми охорони та збереження культурної спадщини Полтавської області на 2021-2023 роки та буде подавати його на затвердження на черговій сесії Полтавської обласної ради.

Також Департаментом культури і туризму продовжується робота над проєктом  візуалізація (у форматі 3D) та оцифрування 9 пам’яток області. Мова йде про створення облікової документації, фотометрію та розробку  3D екскурсій. До цього проєкту включили об’єкти, на які насамперед не було виготовлено облікової документації. Це  Миколаївська церква та Тріумфальна арка в Диканьці, Спасо-Преображенський Мгарський монастр, Гінцівська стоянка, колишнє єпархіальне жіноче училище в Лубенському районі, колишній будинок міської думи, алея гоголівських героїв, садиба декабристів Муравйових-Апостолів у Миргородському районі, собор Різдва Богородиці в Козельщинському районі.

http://www.adm-pl.gov.ua/news/vigotovlennya-oblikovoyi-dokumentaciyi-na-pamyatki-ta-obiekti-kulturnoyi-spadshchini-odne-z-gol

 

Наверх ↑