Віктор Лисак ознайомився із заходами протидії коронавірусу в Нідерландах

Версія для друкуВерсія для друку

Віктор Лисак ознайомився із заходами протидії коронавірусу в Нідерландах

 

Директор Департаменту охорони здоров’я  Полтавської облдержадміністрації Віктор Лисак у складі делегації Міністерства охорони здоров'я України відвідав Нідерланди. У ході триденного візиту був підписаний меморандум із МОЗ України та компанією Philips про співпрацю та взаємність у підвищенні якості вітчизняних медичних послуг.

Українська делегація відвідала університетську клініку Erasmus MC в Роттердамі та зустрілася з представниками провідних нідерландських компаній, які працюють у сфері охорони здоров'я. Сторони обговорили можливість залучення інноваційних технологій до модернізації українських медичних закладів, а також впровадження нових ініціатив в секторі охорони здоров'я.

Та найбільше українців вразили заходи протидії COVID-19 в Нідерландах.

«Там досить жорсткі коронавірусні обмеження. Діє карантин, зокрема, супермаркети працюють до 20:00, а торгові центри, ресторани, кінотеатри, спортзали мають зачинятися о 17:00, – розповів Віктор Лисак. – В Нідердандах дуже чітко дотримуються правил: обов’язкове носіння масок, дистанція, обробка рук. Якщо в класі хворіє два учні (навіть грипом), увесь клас йде на карантин».

За дотриманням обмежень слідкує поліція, і навіть якщо хтось не обробив у супермаркеті руки, його повернуть, щоб обов’язково відвідувач виконав цю процедуру. Власники закладів теж контролюють дотримання норм, бо діє система штрафів.

«За офіційними даними, в Нідерландах повністю вакциновано 83,7% дорослого населення, – розповів Віктор Лисак. – Там увже почали робити щеплення третьою дозою COVID-вакцини. Причому, у людей немає вибору препарату. Яка вакцина є у центрі вакцинації, такою і щеплюють. У населення високий рівень свідомості, вони самі зацікавлені захистити себе від нових штамів вірусу. Українцям цьому ще треба повчитися».

Купити у аптеках ліки без рецепту неможливо, тому рідко хто займається самолікуванням. Також у Нідерландах не можна напряму потрапити на консультацію до вузького спеціаліста без дозволу сімейного лікаря. Ідея у тому, щоб не перенавантажити систему.

 

Наверх ↑