Як здійснити мрію та втілити задум? Тільки поєднавши сім’ю і роботу!

Версія для друкуВерсія для друку

Як здійснити мрію та втілити задум? Тільки поєднавши сім’ю і роботу!

 

Що стимулює жінок до зайнятості?

 

Жінки працювали завжди і всюди. Проте їх зайнятість завжди відрізнялась від зайнятості чоловіків через традиційні жіночі ролі в суспільстві: дружини, берегині роду, матері. Тому молоді працівниці, найчастіше сприймаються роботодавцями як «потенційні матері», які в будь-який момент можуть завагітніти і полишити роботу. А ті, хто вже несе навантаження хатньої роботи та догляду за дітьми, теж розглядаються як ненадійні працівники, оскільки не можуть повністю віддаватись роботі. Все це створює певні бар’єри в професійній реалізації жінок.

І хоча в Україні переважає жіноче населення: 53,7% проти 46,3% чоловічого населення, їх економічна активність поступається чоловічій.

Питання права на працю – це, перш за все, питання права на кваліфіковану працю, що сприяє розвитку особистості, покращенню статусу в суспільстві, отриманню заробітної плати. Тому участь жінок на ринку праці є важливим джерелом їх економічної незалежності, що робить можливим для них отримання соціального та пенсійного забезпечення, відповідних послуг в галузі охорони здоров'я. В контексті сім'ї оплачувана трудова діяльність жінок дає не тільки прибуток, а й відображається на їх ролі і авторитеті серед інших членів сім’ї.

Все більше наших сучасниць, віддаючи перевагу роботі та кар’єрі, прагнуть до здобуття освіти і самореалізації. За даними Держстату України, з усіх випускників вишів понад 54%  - дівчата.  Освіта, і кваліфікаційна посада, яку вона може забезпечити, стає для жінок кроком до самостійного життя і фінансової незалежності, що, в свою чергу надає доступ до основних матеріальних і нематеріальних ресурсів. Так з понад 16 млн. працездатного населення в Україні 48%. становлять представниці прекрасної статі.  

Жінки приходять на ринок праці, опановують нові професії практично в усіх галузях економіки, але у суспільстві цілком нормально сприймається існування «жіночих» і «чоловічих» професій.

Типово жіночими є поштова і кур’єрська діяльність (85,2% зайнятих у галузі – жінки), сфера охорони здоров’я (82,9%), робота в бібліотеках, музеях, архівах (78,5%), сфера освіти (77,8%), фінансова та страхова діяльність (72,1%). Промисловість теж має галузі, у яких переважають жінки. У легкій промисловості 76,4% зайнятих – жінки, у фармацевтичній галузі кількість жінок становить 59,7%. Найменш популярною серед жінок є будівельна галузь, робоча сила якої на 80 % складається із чоловіків і лише на 20% – із жінок. Далі за непопулярністю йдуть транспортна галузь, складське та сільське господарство (відповідно 31,5; 31,6 та 32,5%), промисловість (38% від загальної чисельності зайнятих).

За минулі роки змінились умови та характер праці на підприємствах, з’явилися сучасні технології, обладнання, використовуються нові матеріали та сировина. Тому національна гендерна політика у сфері зайнятості поступово змінюється. Цьому сприяють також і міжнародні зобов’язання, які взяла на себе Україна. Запропоновані зміни створюють умови для того, щоб жінки мали змогу обирати зайнятість за покликом душі, а не за суспільними стереотипами.  

Важливим є також визнання жіночого підприємництва - джерела створення нових робочих місць як для засновниць бізнесу, так і для інших працівників.  Крім того, жінки-підприємниці можуть забезпечити суспільству різноманітні погляди та підходи до управління, організації підприємства і вирішення бізнес-питань. Отже користь для економіки та суспільства від активної політики щодо розвитку жіночого підприємництва є багатогранною та значною.

Державна служба зайнятості активно підтримує прагнення жінок до продуктивної зайнятості. Законодавством про зайнятість передбачена низка норм, що надають гарантії жінкам у працевлаштуванні, навіть коли вони втрачають конкурентоспроможність на ринку праці. В свою чергу базові центри зайнятості пропонують жінкам послуги з пошуку роботи, профорієнтації, здобуття нової професії та навчання підприємництву. Тим, хто вже має бізнес-ідею, надається одноразова допомога для започаткування власної справи, а за умови прийняття на роботу працівників з числа безробітних виплачується компенсація ЄСВ.

Послуги Державної служби зайнятості для всіх бажаючих доступні також в електронному форматі. Їх можна отримати на сайті служби pol.dcz.gov.ua та освітньому порталі skills.dcz.gov.ua.

Більше інформації з питань зайнятості можна знайти за посиланнями: https://pol.dcz.gov.ua та https://www.facebook.com/MirhorodCZ

 

 

Наверх ↑