З 10 по 21 лютого в області інспектуватимуть суб’єкти господарювання

Версія для друкуВерсія для друку

З 10 по 21 лютого в області інспектуватимуть суб’єкти господарювання

 

Стан виконання доручення Прем’єр-міністра України щодо здійснення контролю за додержанням суб’єктами господарювання законодавства про працю і зайнятість населення та щодо неприпустимості допуску до роботи працівників без оформлення трудових відносин обговорили на нараді в голови облдержадміністрації.

Начальник Управління Держпраці у Полтавській області Сергій Щербак розповів, що у 2019 році проведено 953 інспекційні відвідування 900 роботодавців із питань оформлення трудових відносин.

«За результатами заходів контролю виявлено 157 роботодавців, які використовували працю 353 найманих працівників без укладення трудового договору, та 41 суб’єкт господарювання, що використовували найману працю 249 працівників на підставі цивільних договорів, які мають ознаки трудового договору. Відповідно до статті 265 Кодексу законів про працю це порушення. Виявлено і 155 працівників, з якими було укладено трудові договори, але вони були допущені до роботи без повідомлення органів Державної фіскальної служби, – поінформував Сергій Щербак. – За результатами проведеної роботи винесено 112 постанов відповідно до абзацу 2 частини 2 статті 265 КЗпП про накладення фінансових санкцій за допуск працівників до роботи без оформлення трудового договору на суму 54 мільйона гривень».

За його словами, із вказаної суми санкцій 4 % стягнуто, а 95 % усіх постанов оскаржують у суді.

«Близько 40 відсотків рішень виноситься на нашу користь. Якщо суд першої інстанції виносить рішення не на нашу користь, ми подаємо в апеляційні суди й так до Верховного суду», – пояснив Сергій Щербак.

Голова облдержадміністрації Олег Синєгубов звернув увагу на підвищення фахового рівня співробітників управління.

«Можливо, потрібно провести додаткове навчання працівників, підвищити їхню професійність, щоб ми не лише отримували рішення для статистики, а й здійснювали заходи впливу», – сказав Олег Синєгубов.

Сергій Щербак додав, що за результатами інформаційно-роз’яснювальної роботи оформлені трудові договори з 11,7 тисячі працівників. Із них найбільше у галузі сільського господарства, промисловості, торгівлі. Сума сплаченого ЄСВ в області за 2019 рік збільшилась на 123,7 мільйона гривень, що свідчить про тенденцію до зменшення рівня не задекларованої праці в області.

Заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України у Полтавській області Оксана Мисик зазначила, що кількість офіційно працевлаштованих осіб в області поступово зростає.

«На початку 2019 року їх кількість становила понад 416 тисяч, то торік у листопаді – 420,5 тисячі. Зменшилася кількість найманих працівників, які отримують заробітну плату, меншу за мінімальну, протягом року майже на 3 тисячі й становить близько 36 тисяч осіб. Лише за січень поточного року легалізовано 109 робочих місць, нараховано 113 тисяч гривень єдиного внеску», – поінформувала Оксана Мисик.

В.о. начальника Головного управління Державної податкової служби України у Полтавській області Алла Рябкова зазначила, що Полтавщина – єдина область в Україні, де в кожному районі працює центр обслуговування платників.

«За результатами січня ми направили 39 повідомлень про імовірність неоформлення чи неналежного оформлення найманих працівників. Входимо до складу робочих груп при органах місцевого самоврядування, які також проводять рейди, перевірки суб’єктів господарювання щодо оформлення найманих працівників. Торік нам вдалося додатково оформити 1015 найманих працівників за результатами таких рейдів», – додала Алла Рябкова.

«Доручення Прем’єр-міністра складається з трьох етапів. Ми завершили перші два – інформаційну кампанію, підготовчу кампанію до інспекційних відвідувань. Під час роз’яснювальної роботи охоплено понад 36 тисяч працівників. Із 10 лютого розпочинається інспекційна кампанія. Посадові особи управління разом із відповідними органами місцевого самоврядування, яким делеговані повноваження щодо здійснення контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення, органи ДФС протягом 10-21 лютого проведуть заходи державного нагляду, зокрема, відповідно до переліку суб’єктів, що мають невідповідність орієнтовної чисельності працівників, що було встановлено під час інформаційно-роз’яснювальних заходів. Особливу увагу звернуть на роботодавців, які мають найвищий ризик використання незадекларованої праці, а під час інформаційної кампанії мали неоформлених працівників», – розповів Сергій Щербак.

Він додав, що відповідно до ст. 265 КЗпП за порушення законодавства про працю з 02.02.20 зменшено розмір фінансових санкцій за використання незадекларованої праці з 30 до 10 мінімальних заробітних плат за кожного неоформленого працівника. Це становить 47230 гривень. За вчинення такого порушення повторно протягом 2 років – 30 мінімальних зарплат за кожного працівника. Стосовно фізичних осіб-підприємців, які знаходяться на єдиному податку першої-третьої групи замість штрафних санкцій виноситься попередження.

 

Департамент інформаційної діяльності та

комунікацій з громадськістю Полтавської

обласної державної адміністрації

Наверх ↑