Забезпечення осіб і дітей із інвалідністю та інших окремих категорій населення технічними засобами реабілітації

Версія для друкуВерсія для друку

Забезпечення осіб і дітей із інвалідністю та інших окремих категорій населення технічними засобами реабілітації

 

Питання забезпечення осіб із інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення технічними та іншими засобами реабілітації перебуває на особливому контролі  в Департаменті соціального захисту населення Полтавської облдержадміністрації.

Механізм забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення регламентується відповідним Порядком, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 05.04.2012 р. № 321 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 14.08.2019 р. № 806).

В основу механізму покладено принцип вибору засобу реабілітації безпосередньо особою з інвалідністю, і тільки після цього, районним управлінням соціального захисту населення проводиться укладення договору на виготовлення та поставку конкретного засобу реабілітації.

Структурними підрозділами соціального захисту населення області в поточному році укладено 3183 договори із 60 підприємствами-виробниками технічних та інших засобів реабілітації.

Станом на 01.12.2019 р. для Полтавської області виділено кошти з державного бюджету у розмірі 78,4 млн. грн., що майже на 40 % більше ніж за відповідний період 2018 року (для порівняння станом на 01.12.2018 р. було виділено кошти в сумі 49,6 млн. грн.)

Вперше у 2019 році буде забезпечено майже 100% потреби осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших осіб у забезпечені засобами реабілітації.

Необхідно відзначити, що проблема забезпечення вказаної категорії населення технічними та іншими засобами реабілітації до одержання їх за державною програмою вирішена на місцевому рівні. Вже більше 8 років особи з інвалідністю можуть отримати у тимчасове користування технічні засоби реабілітації через пункти забезпечення засобами реабілітації, які створені при територіальних центрах соціального обслуговування (надання соціальних послуг) в кожному районі міста та області.

Департаментом соціального захисту населення Полтавської облдержадміністрації направлено звернення керівникам об’єднаних територіальних громад, виконавчих комітетів міських, районних у містах рад звернути увагу на вирішення проблемних питань  осіб з інвалідністю, дітей  з інвалідністю безпосередньо на рівні територіальних громад.

 

Директор Департаменту соціального захисту населення Полтавської

обласної державної адміністрації Л.В. Корнієнко

Наверх ↑