Зміни шкільної освіти за новим законом «Про повну загальну середню освіту»

Версія для друкуВерсія для друку

Зміни шкільної освіти за новим законом «Про повну загальну середню освіту»

 На апаратній нараді в облдержадміністрації обговорили новації в шкільній освіті, які настануть після прийняття нового Закону України «Про повну загальну середню освіту». Директор Департаменту освіти і науки ОДА Олена Харченко розповіла про зміни для вчителів та учнів, а також про розвиток закладів середньої освіти загалом.

Новації для учнів: гарантії рівного доступу до освіти; побудова індивідуальної освітньої траєкторії; додаткові індивідуальні та/або групові консультації для учнів; право на справедливе оцінювання та вимоги до доброчесності; вибір предметів учнями; три адаптаційні цикли навчання; більше прав для учнівського самоврядування; реалізація права кожної української дитини на оволодіння державною мовою; діти на тривалому стаціонарному лікуванні отримають право здобувати освіту в медзакладах.

Новації для вчителів: впроваджуватиметься реальна педагогічна автономія вчителя у створенні програм, розробці власної системи оцінювання та заохочення учня, підвищенні кваліфікації за власним вибором. Буде більше можливостей для зростання зарплати вчителя та педагогічної майстерності. Доплати для вчителів становитимуть від 10 до 20 % від зарплати за завідування ресурсними кімнатами, кабінетами інформатики та спортивними залами. Запрацює педагогічна інтернатура для молодого вчителя.

Новації для батьків: безпечніше середовище для дітей. Батьки дітей з особливими потребами можуть супроводжувати сина чи дочку під час навчання.

Новації для освітніх управлінців: фінансова автономія кожного закладу; більше можливостей для підсилення шкіл педагогами; нові підходи до призначення директорів шкіл; контрактна основа для педагогів пенсійного віку. Закон відкриває можливість стати вчителем людині з будь-якою, а не лише педагогічною, вищою освітою. Переведення вчителів-пенсіонерів на строкові контракти має відбутись до 1 липня 2020 року (Із 560 директорів закладів загальної середньої освіти Полтавщини 127 – пенсійного віку).

В області створять ще 7 опорних шкіл

У 2020 році Полтавську область чекає продовження оптимізації мережі закладів загальної середньої освіти у сільській місцевості, адже утримання малокомплектних шкіл призводить до збільшення витрат. Загалом середня вартість утримання учня у школах районів та об’єднаних територіальних громад становить від 13 тисяч гривень до 67,5 тисячі гривень.

Нині в області налічується 134 школи з контингентом менше 50 учнів, які потребують трансформації у філії опорних закладів або закриття.

«Кількість опорних шкіл на 1 січня становить 62. За даними Міністерства освіти і науки область займає 3 місце в Україні за кількістю опорних шкіл. У 2020 році передбачається створення ще 7 опорних закладів (у Диканському, Полтавському, Лохвицькому, Котелевському районах та Нехворощанській Новосанжарського району, Піщанській Кременчуцького району об’єднаних територіальних громадах, смт Комишня Миргородського району). Відповідно до наданих місцевими органами управління освітою інформації прогнозується закриття, призупинення діяльності 15 шкіл (із них реорганізація у філії опорних шкіл – 5)», – повідомила Олена Харченко.

Із метою реалізації основних положень Закону необхідно оновити матерiально-технiчну базу шкіл з урахуванням сучасних технологій, зокрема навчальних кабінетів природничо-математичного циклу та інших дисциплін; здійснювати закупівлю шкiльних автобусiв для органiзацiї пiдвезення учнiв i педагогiчних працiвникiв до мiсця навчання, роботи та у зворотному напрямку.

 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА

 

Наверх ↑