Звернення Миргородського міжрайонноговідокремленого пірозділу лабораторних досліджень з приводу епідеміологічної ситуації з захворювання на кір

Версія для друкуВерсія для друку

Звернення Миргородського міжрайонноговідокремленого пірозділу лабораторних досліджень з приводу епідеміологічної ситуації з захворювання на кір

 

На сьогодні в Україні спостерігається інтенсивне поширення захворюваності на кір в порівнянні з 2016 роком кількість хворих на кір зросла у 43 рази. У 2016 році їх було лише 78, а у 2017 році вже понад 3300 людей. Найвищі показники захворювання спостерігаються у західних регіонах та Одеській області,що поступово поширюються на інші регіони. В Одесі від ускладнень кору померло вже п’ять осіб, в тому числі 3 дітей.

По даним області ситуація по захворюваності на кір значно ускладнилася в останні місяці всього в області з початку року на даний час зареєстровано 22 випадки кору, з них 18 підтверджені лабораторно або епідеміологічно (контакт з лабораторно підтвердженим випадком), на 4 ще не отримані результати досліджень. Cеред захворілих 17 дітей (2 дитини першого року життя), 5 дорослих; 7 захворілих щеплені (3 захворілих щеплених – медичні працівники дитячих стаціонарів); проводиться розслідування кожного випадку кору, лабораторні (вірусологічні) дослідження, з’ясовувались можливі джерела інфекції, визначались протиепідемічні заходи, направлялись пропозиції до закладів охорони здоров’я та закладів освіти;

На протязі 2017 року по місту Миргороду та Миргородському району випадки захворювання на кір не реєструвалися але враховуючи інтенсивність розповсюдження та шляхи передачі вірусу захворюваня можуть виникнути в любий час. Тож у групі ризику перебувають не вакциновані люди.

Кір - це гостре  інфекційне захворювання, збудником якого є вірус.

Вірус кору  швидко передається від хворої до здорової людини повітряно-крапельним шляхом. Швидко гине в зовнішньому середовищі і не передається через побутові предмети (постіль,одяг) або третіх осіб, які контактували з хворим. Кір поширюється при кашлі та чханні, тісних особистих контактах.

Він залишається активним і живе в повітрі або на інфікованих поверхнях протягом двох годин.

Інфікована людина може передавати вірус за 4 дні до і після появи у неї висипу.

            Першою ознакою кору зазвичай є значне підвищення температури, яке настає приблизно через 10-12 днів після впливу вірусу і триває від 4 до 7 днів. На цій початковій стадії можуть з'являтися нежить, кашель, почервоніння очей і сльозотеча, а також дрібні білі плями на внутрішній поверхні щік. Через кілька днів з'являється висип, зазвичай на обличчі і верхній частині шиї. Приблизно через три дні висип розповсюджується по тілу і, в кінцевому підсумку, з'являється на руках і ногах. Вона тримається 5-6 днів і потім зникає. В середньому, висип виступає через 14 днів (від 7 до 18 днів) після впливу вірусу.

Більшість смертельних випадків кору відбувається через ускладнення, пов'язаних з цією хворобою. Найчастіше ускладнення розвиваються у дітей у віці до п'яти років або у дорослих людей старше 20 років. Найсерйозніші ускладнення включають сліпоту, енцефаліт (інфекцію, що приводить до набряку головного мозку), важку діарею і пов'язану з нею дегідратацію, вушні інфекції і важкі інфекції дихальних шляхів, такі як пневмонія. У людей, що перехворіли на кір, виробляється імунітет проти неї на все життя.

Специфічного лікування від кору немає. Тож єдиним засобом профілактики і захисту від хвороби та її ускладнення  наразі лишається вакцинація.

Головна причина спалахів кору — низький рівень охоплення вакцинацією. Більшість захворілих – понад 86% – це люди, які не були повністю захищені щепленням (двома дозами вакцини проти кору, краснухи і паротиту КПК).

           Вакцинація дітей проводиться у два етапи згідно з календарем щеплень МОЗ. Вперше комплексне щеплення від кору, краснухи і паротиту робиться у 12 місяців від народження, вдруге – у 6 років. В Україні застосовується комбінована вакцина для профілактики одразу від трьох  хвороб - кору, епідемічного паротиту,та краснухи (КПК).Вакцину закуповує МОЗ через міжнародні закупівлі ЮНІСЕФ за бюджетні кошти. Останнім часом батьки дедалі частіше відмовляються від вакцинації дітей.

             Проведення профілактичних заходів, а саме – профілактичні щеплення регламентуються  Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб»

 № 1645- III від 06.04.2000 року, згідно  ст. 12 даного закону, особам, які  не досягли  п’ятнадцятирічного віку, чи визнані у встановленому законом порядку недієздатними,  обов’язкові профілактичні щеплення проводяться за  згодою їх об’єктивно інформованих батьків або інших законних представників. Тому частина батьків зміст статті зрозуміли, що проф.щеплення як не обов’язковий метод профілактики інфекційних захворювань.

 Враховуючи епідемічну ситуацію, що склалася в країні та області з захворюваності на кір, згідно ст.15   Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб»

№ 1645- III від 06.04.2000 року, дітям які не отримали профілактичних щеплень згідно з календарем щеплень, відвідування дитячих закладів не дозволяється.

Медичні працівники, повинні мати відповідну підготовку з питань проведення щеплень та зобов’язані надати об’єктивну інформацію особам, яким проводиться щеплення про їх ефективність.

            За даними звітів (аналізу стану щепленості дитячого населення проти кору, паротиту та краснухи) за 2017 рік по м. Миргороду та Миргородському р-ну проти кору зовсім не щеплено 180 дітей, з них відмовників – 152, постійних медвідводів-9, тимчасових -2, інші причини-17

Аналізуючи стан щепленості  проти кору дітей шкільного віку  (від 6 років до 17 років) встановлено що 373  дітей не отримали другої дози вакцини КПК з них 75 відмов та 5 постійних медвідводів, що говорить про не задовільну роботу медичних працівників загальноосвітніх навчальних закладів.

 На даний час щеплювальний кабінет Миргородської АЗПСМ забезпечений вакциною КПК(Пріорікс, Бельгія) станом на 01.01.18р. на залишку 644 дози вакцини

( використано за 2017 рік – 2914 доз).

Тому звертаємося до медичних працівників КЗ «Миргородського ЦПМСД», дитячих дошкільних закладів,шкіл ще раз ретельно проаналізувати  та скласти списки не своєчасно та зовсім не щеплених  проти кору,паротиту,краснухи.

            Медичні працівники мають пропагувати імунопрофілактику серед батьків, роз’яснюючи їм важливість вакцинації для збереження здоров’я дитини, та попереджати про те що в період ускладнення епідемічної ситуації діти які зовсім не щеплені або отримали одне щеплення проти кору не будуть допущені до відвідування дитячих закладів.

            Варто пам’ятати, що вакцинація є законним правом кожного з нас на захист від кору- захворювання, яке може призвести до ускладнень або смерті. Вакцинація – це наш обов’язок: перед  нашими дітьми, рідними, громадою і всіма людьми, що мешкають у нашій країні.

           Вакцинації підлягають особи в віці віл 12 місяців до 30  років, які не хворіли на кір, не щеплені проти кору (немають документально підтверджених відомостей про щеплення).

            Тож, при виникненні перших симптомів, негайно звертайтеся до медичних установ, адже ваше здоровя у ваших руках.

 

 

Завідувач Миргородським МВПЛД

ДУ «Полтавський ОЛЦ МОЗ України»  М.В.Олефір

Наверх ↑