Бджолярам на замітку

Версія для друкуВерсія для друку

Бджолярам на замітку

 

З настанням тепла розпочалось цвітіння ентомофільних культур. Для власників пасік важливо знати як вберегтися від отруєнь бджіл. Хімічний токсикоз бджіл виникає при збиранні бджолами нектару і пилку з рослин, оброблених отрутохімікатами. Отруєння бджіл хімікатами виявляють за наявністю масової загибелі бджіл у вуликах і на передвуликових майданчиках після обробки рослин поблизу пасіки та хімічним аналізом на отрутохімікати. Основні причини хімічного токсикозу бджіл:

- некваліфіковане використання пестицидів для боротьби зі шкідниками сільськогосподарських культур;

- промислові викиди різних підприємств, відсутність на пасіках відповідного обладнання для ізоляції бджіл; несвоєчасне перевезення бджіл в безпечне місце;

- Несвоєчасне інформування бджолярів про заплановані обробки пестицидами сільськогосподарських культур.

   Лікування бджіл при отруєннях має проводитися за наступною схемою:

- гнізда сімей, які втратили багато льотних бджіл, скорочують відповідно до їх сили і витягають, перш за все, медові і пергові рамки, особливо з свіжопринесеним нектаром і пилком, а також рамки з відкритим розплодом, та не обсижені бджолами;

- сім'ї бджіл забезпечують водою, наливаючи її в стільники, і підгодовують рідким цукровим сиропом (1:1) протягом 3-4 днів.

  Для профілактики отруєння бджіл не допускають обробки квітучих медоносів і пилконосів під час масового льоту бджіл. Власники (користувачі) сільськогосподарських угідь зобов’язані повідомити власників пасік про обробку пестицидами сільськогосподарських культур не менше ніж за три доби до проведення заходів. Перед обробкою перевозять пасіку на 5-7 км від цього місця і повертають через 14 діб після закінчення обробки, або ізолюють бджіл у вуликах. Для підвищення стійкості бджолосімей до отруєнь і захворювання слід: утримувати на пасіці тільки сильні бджолосім'ї з необхідною кількістю меду і перги; на пасіці мають бути бджоли однієї породи, адаптованої до кліматичних і медозбірних умов даної місцевості; забезпечувати бджіл хорошим медозбором, який підвищує їх стійкість до захворювань; розміщувати пасіки на підвищених місцевостях і добре провітрюваних сонячних ділянках; утримувати сім’ї у відремонтованих вуликах, забезпечувати питною водою. Бджолярам буде корисно ознайомитись із наказом Головного державного інспектора ветеринарної медицини «Про затвердження Інструкції щодо попередження і ліквідації хвороб і отруєнь бджіл» від 30.01.2000р. № 9, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 12.02.2001р. за № 131/5322. Звертаємо увагу, що   пасіка повинна бути зареєстрована за місцем проживання бджоляра та в держпродспоживслужбі з присвоєнням індивідуального номера потужності.

Наверх ↑