Чим небезпечні укуси кліщів для тварин і як вберегтися від них

Версія для друкуВерсія для друку

Чим небезпечні укуси кліщів для тварин і як вберегтися від них

 

Щороку  піки активності кліщів припадають на квітень-травень та серпень-вересень. Ці невеликі створіння можуть переносити збудників як вірусних, бактеріальних так і паразитарних  захворювань людей та тварин, серед яких для тварин, що утримуються мешканцями нашого міста та району  найнебезпечнішим є бабезіоз собак – одне з найбільш поширених захворювань, котре передається через укус кліща.

      Причиною захворювання на бабезіоз (піроплазмоз) є паразити, котрі мешкають в крові та заселяють червоні кров’яні тільця - еритроцити. Всередині еритроцитів бабезії діляться, внаслідок такого паразитування еритроцити руйнуються і бабезії заселяють інший еритроцит. Серед типових ознак захворювання – лихоманка, жовтяничність слизових оболонок, анемія, схуднення, темне забарвлення сечі. Період від зараження до прояву клінічних ознак захворювання залежить від виду збудника, котрим заразилася тварина та  становить від 12 годин до 21 дня. Не завжди бабезіоз проявляється апатією та явними клінічними ознаками. Часом хвороба  проявляється в  хронічній формі, коли симптоми слабо виражені.  У випадку зараження не варто зволікати та лікувати самотужки собаку – треба негайно її показати ветлікарю. Також не слід думати, що безпородні дворняги мають імунітет до паразитів. Звісно, що їхній організм міцніший, але теж є вразливим до хвороб.

      Щоб уникнути зараження рекомендується регулярно користуватися відповідними засобами у вигляді спреїв, крапель на холку, пудр, нашийників. Перед застосуванням засобів захисту проти кліщів треба обов'язково ознайомитися із інструкцією з використання. Зверніть увагу на тривалість дії засобу. При необхідності - скористайтеся повторно, якщо мине час дії, як вказано в інструкції. Після прогулянок потрібно проводити огляд тварини, бо мине 1 –2 години поки кліщ прикріпиться до шкіри в «улюблених» місцях (насамперед, це – голова, шия, живіт, пах, кінцівки). Вольєри та вигули слід обробити репелентними та акарицидними препаратами. Кліщ може триматися на тілі  тварини до 12 діб.

     Дотримуйтеся цих нескладних правил і ваш домашній улюбленець залишатиметься здоровим, активним і добрим другом родини!

 

Наверх ↑