ДЕСИКАЦІЯ ЯК СПОСІБ ЗБЕРЕЖЕННЯ ВРОЖАЮ

Версія для друкуВерсія для друку

Десикація як спосіб збереження врожаю

 

Десикація посівів соняшнику та сої: варто пам’ятати про технологічні та санітарні вимоги

З метою прискорення дозрівання сільськогосподарських культур шляхом зменшення вмісту вологи в рослинах у сільськогосподарських підприємствах області перед збиранням урожаю настає період проведення десикації на посівах сої та соняшнику. Цей важливий агротехнічний прийом, який проводять перед збиранням культури з метою прискорення дозрівання шляхом зменшення вологи в рослинах.

 

Особливо це важливо для соняшника. Десикація дозволяє в оптимальні терміни проводити збирання, запобігає втратам врожаю (висипання насіння з кошиків) і підвищує його якість за рахунок пригнічення хвороб і бур'янів.

 

 Технологія застосування десикантів передбачає використання авіаційної техніки та тракторних обприскувачів, вибір яких залежить від обсягу десикаційних заходів, термінів проведення, особливостей культури, яку обробляють, місця розташування посіву.

Порушення регламентів десикації може спричинити тяжкі наслідки: пестициди в разі потрапляння на інші рослини (в т.ч. й насадження багаторічних деревних рослин та кущів) можуть призвести до їх знищення або істотного пошкодження, а також до ураження бджіл.

Для запобігання порушення технологічних та санітарних вимог при застосуванні пестицидів і попередження негативних наслідків для населення та навколишнього середовища Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області нагадує про необхідність дотримання суб’єктами господарювання технологічних та санітарних вимог при застосуванні десикантів, в тому числі вимог Державних санітарних правил транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві ДСП 8.8.1.2.001-98.

Серед них першочергово слід звернути увагу на такі вимоги:

Використовувати десиканти належить лише у відповідності до Переліку пестицидів, дозволених до використання в Україні (при використанні авіації – дозволені до авіаційної обробки).

На полях, де проводиться десикація, обов’язково повинні встановлюватись попереджувальні знаки, власники та орендарі земельних угідь зобов’язані своєчасно сповіщати населення та власників пасік про місця, терміни і методи застосування десиканта.

При застосування десикантів необхідно обов’язково враховувати час проведення робіт (ранкові – до 10:00 та вечірні години), швидкість (3-4м/сек) і напрям вітру.

Санітарно-захисна зона при роботі з десикантами повинна бути не менше 300 метрів при наземному обприскуванні, а при авіаційному – 1000 метрів. Забороняється також авіаобприскування рослин в радіусі менше 1 км від населених пунктів і тваринницьких ферм, а також в радіусі менше 2 км від водоймищ рибогосподарського використання. Обприскування сільськогосподарських культур біля населених пунктів слід проводити при напрямку вітру протилежному населеним пунктам.

У випадку застосування авіаційного методу обробки у сільському господарстві варто неухильно дотримуватись порядку його проведення.

 

Державний фітосанітарний інспектор

Управління фіто санітарної безпеки                                                                                С.Надтока

 

Наверх ↑