До уваги ФОП: ПРИПИНИТИ ПІДПРИЄМНИЦЬКУ ДІЯЛЬНІСТЬ МОЖНА ТІЛЬКИ У ДЕРЖРЕЄСТРАТОРА

Версія для друкуВерсія для друку

До уваги ФОП:

ПРИПИНИТИ ПІДПРИЄМНИЦЬКУ ДІЯЛЬНІСТЬ МОЖНА ТІЛЬКИ У ДЕРЖРЕЄСТРАТОРА

Фізична особа підприємець сплачує єдиний соціальний внесок незалежно  від факту отримання чи неотримання доходу від підприємницької діяльності.

         Це значить, що якщо ФОП тимчасово припинила дільність, але у Держреєстратора такі відомості відсутні, підприємець вважається діючим і повинен обов’язково сплачувати єдиний соціальний внесок.

         Припинити підприємницьку діяльність можна тільки у Держреєстратора.

 

         Починаючи з 1 січня 2019 року фізичні особи – підприємці зобов'язані сплачувати єдиний внесок за себе не менше мінімального страхового внеску за місяць, тобто не менше 918,06 грн. за місяць. Єдиний внесок в 2019 році сплачується щокварталу по строку 19 квітня 2019 року, 19 липня 2019 року, 19 жовтня 2019 року, 19 січня 2020 року та за поданим звітом за 2019 рік (по строку 9 лютого 2020 року ) – в день подання такого звіту. Звільнення від сплати єдиного внеску за себе передбачено у 2019 році для ФОП, якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

          Нагадуємо, єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. Розстрочення та відстрочення заборгованості зі сплати ЄСВ не передбачено. Заборгованість не підлягає списанню. Строк давності щодо нарахування, застосування та стягнення сум недоїмки, штрафів та нарахованої пені з єдиного внеску не застосовується. Дізнатися про наявність/відсутність заборгованості з єдиного внеску можна особисто звернувшись до ДФС з відповідною письмовою заявою, або через «Електронний кабінет».
        

   Фахівці Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області  звертають особливу увагу, що період, за який наявна заборгованість з єдиного соціального внеску, не буде зарахованим до страхового стажу до повного погашення боргу. Також відомості про стан заборгованості зі сплати ЄСВ фізичних осіб-підприємців та про зарахування страхового стажу можна отримати через сервіс веб-порталу електронних послуг Пенсійного фонду України.

 

Інформаційно-консультативна служба

Головного управління ПФУ в Полтавській області

Наверх ↑