«Ми — за легальну працю»

Версія для друкуВерсія для друку

«Ми — за легальну працю»

 

Під таким гаслом проводять флешмоби працівники Пенсійного фонду Миргородського об’єднаного управління.

Нині питання легалізації трудових відносин потребує особливої уваги суспільства та негайного вирішення зі сторони органів виконавчої гілки влади, оскільки таке негативне явище, як «зарплату в конверті», багато роботодавців укорінили в практику як звичне. Однак варто усвідомити найманим працівникам, що погоджуючись на нелегальний заробіток, вони позбавляються гарантованого права на працю, соціального, пенсійного й медичного забезпечення, права на субсидію та інших соціальних гарантій.

Хоча не поодинокими є і випадки введення працівників в оману, коли людина дізнається про розмір заробітної плати, з якої сплачувались внески, лише при зверненні за призначенням пенсії чи інших соціальних виплат. З метою упередження виникнення подібної ситуації працівнику не потрібно втрачати пильність та вимагати оплати своєї праці відповідно до трудового законодавства (в розмірі не менше мінімального).

З метою інформування громадян Миргородщини про те, що тіньова зайнятість спрямована насамперед проти людини, працівниками управління  проводяться різнопланові інформаційно-роз’яснювальні заходи (семінари, прес-конференції, брифінги, зустрічі в трудових колективах тощо). Крім цього, запроваджено в практику проведення таких масових заходів, як флешмоби. Лозунгами, плакатами «Ми — за легальну зайнятість, працю, зарплату» працівники управління привертають увагу в місцях масового скупчення людей та закликають роботодавців оформити відповідно до чинного законодавства трудові відносини з найманими працівниками. Перехожі мають змогу отримати докладні відповіді щодо беззаперечних переваг офіційного працевлаштування, легальної заробітної плати, ризиків отримання заробітної плати «у конвертах». Також роздають усім бажаючим інформаційні листівки і буклети на тему легального працевлаштування, в яких наголошено на посиленні відповідальності роботодавців за порушення у сфері трудових відносин згідно із Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов'язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці».

Проведення таких заходів позитивно сприймається в суспільстві, люди з інтересом розглядають лозунги та плакати, і навколо можна почути багато слів на підтримку ідеї акції. І в подальшому робота нашого управління в цьому напрямку буде спрямована на роз’яснення жителям міста та району, що використання найманої праці без оформлення трудових відносин містить у собі багато негативних моментів, які суттєво впливають на її майбутнє, і про це варто пам’ятати.

 

Інформаційно-консультативна служба

 

Наверх ↑