Мисливцям на замітку

Версія для друкуВерсія для друку

Мисливцям на замітку

 

Шановні любителі активного відпочинку. Незабаром розпочнеться мисливський сезон 2020 року, тому не слід забувати, що на сьогоднішній день у світі склалася складна епізоотична ситуація щодо гострих інфекційних хвороб тварин та птиці, в тому числі і диких. Не дають спокою такі найбільш розповсюджені хвороби, як  сказ,грип птиці, хвороба Ньюкасла та інші. Тому закликаємо Вас не бути байдужими, та приймати активну участь у боротьбі з заразними хворобами для збереження стабільної епізоотичної ситуації в мисливських угіддях району.

Відомо, що основним джерелом розповсюдження збудників інфекційних захворювань переважно є дикі тварини та птиця. 

 

Грип птиці – висококонтагіозне захворювання птиці, що характеризується пригніченням, септицемією, ураженням респіраторних органів та систем травлення. До даної хвороби сприятлива і людина.

Збудником грипу є вірус, який має спорідненість з вірусами грипу людини, коня, свині  та унікальну  здатність змінювати свою антигенну і патогенну структуру. Джерелом інфекції є хвора і перехворіла на грип дика перелітна та  синантропна (ворони, шпаки) птиця, інкубаційний період  хвороби 2-7 днів, смертність птиці може досягати 100%. Хвороба проявляється хрипами, посинінням  видимих слизових оболонок, гребеня, сережок, набряком голови та діареєю. Просимо вас під час полювання звертати увагу на зовнішній стан та  поведінку дикої птиці. У разі виявлення ослабленої, хворої  птиці або її трупів просимо негайно повідомляти Миргородську районну державну лікарню ветеринарної медицини за тел..4-40-88.  Не чіпайте її руками, не беріть її тушку додому як трофей для запобігання занесення збудника у власні підсобні господарства та населені пункти району.

Сказ – це особливо небезпечна інфекційна хвороба теплокровних тварин та людини, що супроводжується стовідсотковою смертністю без надання відповідного антирабічного лікування. Джерело інфекції – вірус, що вражає центральну нервову систему, він  протягом тижня, максимум 10 днів, призводить до смерті від паралічу дихального та серцево – судинного центрів. Людина та сприятливі тварини заражається через укуси  хворих тварин  чи  внаслідок попадання слини на свіжі поранення шкіри, подряпини або слизові оболонки.

Слина зараженої на сказ тварини містить у собі вірус за 10 днів до появи перших  клінічних ознак захворювання. Отже, іноді цілком здорова на вигляд тварина може при покусах викликати захворювання на сказ. Розповсюджувачами сказу є лисиці, куниці, вовки, бродячі й домашні коти та собаки. Одним із важливих заходів профілактики захворювання є профілактичне щеплення домашніх тварин. Тому не забувайте проводити щорічну імунізацію своїх улюбленців і помічників у полюванні проти сказу,адже хворобу легше попередити чим ліквідовувати її наслідки.

 

 

Миргородське міськрайонне

управління Головного

Управління Держпродсплживслужби

в Полтавській області

 

Наверх ↑