Монетизація пільг з оплати житлово-комунальних послуг

Версія для друкуВерсія для друку

Монетизація пільг з оплати житлово-комунальних послуг

 

 

З 1 жовтня поточного року, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України             від 17 квітня 2019 року № 373 “Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі”, пільги на оплату житлово-комунальних послуг надаватимуться у грошовій формі.

Розмір пільги, визначений законодавством відповідно до статусу пільговика залишається незмінним, змінюється механізм оплати послуг з урахуванням наданої пільги.

Так, зокрема, особи з інвалідністю внаслідок війни мають право на 100-відсоткову знижку з оплати житлово-комунальних послуг, учасники бойових дій – 75-відсоткову, учасники  війни та члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни – 50-відсоткову, в межах соціальних нормативів.

З жовтня пільги на житлово-комунальні послуги будуть автоматично нараховані управліннями соціального захисту населення у грошовій безготівковій формі, без додаткових звернень пільговиків.

Суми пільг перераховуватимуться через АТ “Ощадбанк” до 18 числа наступного місяця на рахунки надавачів послуг.

Спочатку перерахування коштів проводитиметься за отримані послуги теплопостачання, газо- або електропостачання на опалення. Далі в такій послідовності – за послуги постачання гарячої води, централізоване водопостачання, водовідведення, постачання електричної енергії, природного газу, поводження з побутовими відходами та послуги з управління багатоквартирним будинком, внески за встановлення, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку.

Протягом доби після перерахування коштів на рахунки надавачів послуг                            АТ “Ощадбанк” направить пільговикам смс-повідомлення із зазначенням суми, яку необхідно сплатити пільговику за кожним видом послуги з урахуванням суми перерахованої пільги.

Крім того, інформація про суму перерахованих пільг та суму до сплати буде відображена в квитанціях організацій-надавачів послуг.

Пільговикам необхідно сплачувати щомісяця вартість фактично спожитої послуги з урахуванням суми пільги, перерахованої надавачам послуг.

Звертаємо увагу, що у зв’язку з нововведеннями та з метою інформування пільговиків про проведені розрахунки за надані послуги, спеціалістами територіальних управлінь соціального захисту населення проводиться робота щодо внесення  до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги інформації про номери мобільних телефонів пільговиків.

 

Наверх ↑