Обережно, отруйні гриби!

Версія для друкуВерсія для друку

Обережно, отруйні гриби!                                                   

 

     З початку грибного сезону серед населення України починаються реєструватися випадки отруєнь грибами. Станом на 3 жовтня 2018 року в Україні зареєстровано 133 випадки отруєнь дикорослими грибами , отруїлися 213 осіб, з постраждалих -18 померло.

    В Полтавській області отруїлось дикорслими грибами 9 осіб із них 4 дітей.

    В Україні зустрічається близько 80 видів потенційно небезпечних для здоров'я  грибів, з них 10-15 становлять реальну небезпеку для життя.

    Отрута окремих видів грибів настільки небезпечна, що одне_плодове тіло ( наприклад блідої поганки, павутинника) може призвести до отруєння зі смертельними наслідками декількох людей. Найчастіше ( до 95%) смертельні випадки пов'язані з  помилковим вживанням замість їстівних та умовно їстівних грибів блідої поганки. Незважаючи на постійне інформування населення про те, як визначити бліду поганку, продовжують фіксуватися випадки їх помилкового вживання. Це пов'язано з тим, що поганка може змінювати свої характеріні особливості в залежності від умов навколишнього середовища.

    Потрібно відмітити, що зараз дуже поширені чутки про існування небезпечних для здоров'я  людини  грибів-мутантів і що їх виникнення пов'язане з Чорнобильською катастрофою. З цього приводу слід сказати, що на теперішній час не існує ні одного науково встановленого факту їх існування. В дійсності смертельно небезпечні не «гриби – мутанти», а «гриби перевертні» - бліді поганки.

     Україна відноситься до країн в яких вживання дикорослих грибів є традиційним. В той же час збирання дикорослих грибів відноситься до традицій підвищеного ризику. Найбільш небезпечна ця традиція у країнах, де значна частина населення внаслідок урбанізації  втратила навики збирання грибів, але зберегла традицію їх вживання . До таких країн відноситься і Україна.

   За останні 25 років кожний рік реєструється від декілька сотень до декількох тисяч отруєть грибами.

   Що ж стосується втрати навиків збирання грибів на териорії України, то особливо це явище торкнулося населення великих  міст та жителів степової та частково лісостепової зони України.

    За характером дії отруйні гриби можна полілити на 4 групи – гастроентеротропні, нейротропні, гепатонефротропні, психотропні.

    Більшість грибів першої групи при вживанні обумовлюють легке отруєння, переважно шлункові та кишкові розлади у вигляді блювоти та проносу. Найбільш небезпечними серед грибів першої групи є отруйні печериці ( печериця жовтошкіра, печериця темнолускувата), ентолома жовтовато- сиза отруйна, трихолома тигрова, яких найчастіше споживають замість печериць їстівних та рядовки їстівної.

    До другої групи отруйних грибів ( нейротропні)  відносяться гриби,  які мають отруйні речовини нейротропного типу дії, наприклад мускарін, мускарідін. Хоча ці гриби викликають більш важкі отруєння ніж отруйні гриби  першої групи, потерпілі як правило, швидко одужують. Серед другої групи грибів найбільш небезпечними є іноцибе патуйара ( волоконниця патуйара ), говорушна  білувата, мухомор червоний, мухомор пантерний, їх найчастіше споживають замість печериць їстівних, говорушок їстівних, червоних сироїжок.

    До третьої групи відносяться гриби у яких виявлені отруйні речовини цитотоксичного типу дії, такі як фалотоксини, аматотоксини та деякі інші. Тому до цієї групи відносяться найбільш небезпечні гриби, більшість яких можуть обумовлювати смертельні наслідки отруєнь. Латентний період при отруєнні цими  грибами коливається в 6-12 годин для блідої поганки до 14 діб для павутинника оранжево-червоного. Смерть настає частіше на 2-5 добу, а при отруєнні павутинником ( токсини- ореланін, гржималін, кортимарін) на 2-3 тиждень від початку захворювання. Одуження настає через тижні або навіть місяці. Можливий розвиток хронічного гепатиту, церозу печінки, хронічного нефриту.

    Найбільш небезпечними серед грибів третьої групи є бліда та біла поганка, павутинник оранжево-червоний та гриби  родини_лепіота ( гриб - парасолька цегляносіро-червоний, гриб парасолька коричнево вишневий). Поганки найчастіше плутають з печерицями їстівними, сироїжками ( сироїжка зелена), павутинник з рядовкою червоніючою, гриби парасольки  з іншими видами грибів родини лепіотових.

     До цієї групи відносяться опеньки цегляно-червоні та сірчано жовті, яких плутають з їстівними опеньками.

  Крім того, отруєння грибами можуть виникати і при вживанні умовно істівних грибів при їх неправильній кулінарній обробці. Цю форму отруєть можуть викликати хрящі-молочники з їдким соком, сироїжки з гострим їдким смаком та інше. Ознаки отруєння ( нудота, блювота, пронос) зявляються через 0,5-4 години після вживання грибів. Одуження як правило, настає на першу добу. Отруєння можуть викликати і їстівні гриби- копрінуси (гнойовики) при вживанні алкоголю.

    Для деяких людей характерна ідіосінкрація до грибів. таким людям взагалі не рекомендується вживати гриби.

    Внаслідок наявності хітінового панциря гриби  досить важка їжа для шлунково –кишкового тракту людини.  Це є  однією з причин, чому гриби не рекомендується для харчування дітей  молодших вікових груп.

   Однією із причин отруєнь грибів в степній зоні України є той факт, що тут дуже мало зростає трубчатих грибів, тому населення збирає переважно пластинчаті гриби, серед яких багато отруйних та смертельно отруйних грибів.

   Надійний спосіб уникнути отруєнь грибами –відмовитись від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах. В Європі, куди ми так хочемо, за грибами ходять в супермаркет а не в ліс. Якщо Ви все ж таки відправилися до лісу і крім естетичного задоволення хочете урізноманітнити свій харчовий раціон, то обов'язково враховуйте наступне:

-          ніколи не збирайте грибів які не знаєте;

-          якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, краще не кладіть його у кошик;

-           намагайтеся шукати і збирати губчаті (трубчаті) гриби - «білі», «бабки», «моховики», «маслюки» та інші, серед них менше отруйних грибів;

-          якщо Ви зібрали гриби і принесли додому, ретельно перевірте кожний гриб перед тим, як починати готувати;

-          перед приготуванням страв з грибів їх необхідно ретельно промити, а перед сушінням обтерти вологою тканиною;

-          не вживайте сирих грибів;

-          перед приготуванням будь-якої страви відваріть гриби декілька раз у підсоленій воді     (бажано не менше трьох ) протягом 10-15 хвилин;

-          готові страви з грибів необхідно зберігати на холоді не більше 24 години в емальованому посуді;

-          не давайте грибів малолітнім дітям;

-          ніколи не застосовуйте «домашні» методи визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібної ложки, окрім помилок це нічого недає;

  Якщо вже трапилася біда і Ви почуваєтесь погано, чи помітили  нездорові ознаки у своїх  рідних, близьких:

-          перш за все промийте шлунок водою з марганом і відразу ж викликайте «швидку допомогу»;

-          навіть незважаючи на можливе тимчасове полегшення Вашого стану негайно зверніться до найближчої лікувальної установи.

   Ніякого самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчий буде перебіг отруєння.

  

 

 

 

 Заступник начальника відділу державного нагляду

 за дотриманням санітарного законодавства

  Миргородського міськрайонного управління

  Головного управління Держпродспоживслужби

  в Полтавській області                                                                                                М.І. Гавриленко  

Наверх ↑