Олександр Миколайович Лавренко – учасник АТО на сході України, капітан, Герой України

Версія для друкуВерсія для друку

Олександр Миколайович Лавренко – учасник АТО на сході України, капітан, Герой України

 

35 років тому, 9 березня 1983 року, у місті Лозова Харківської області народився Олександр Миколайович Лавренко – учасник АТО на сході України, капітан, Герой України.

Олександр Лавренко закінчив середню загальноосвітню школу і Харківський інститут танкових військ імені Верховної Ради України. Командував танковою ротою 93-ї окремої механізованої бригади Сухопутних військ Збройних Сил України.

21 липня 2014 року в боях за селище Піски Ясинуватського району Донецької області екіпаж танка, яким командував капітан 93-ї окремої механізованої бригади Олександр Лавренко, брав участь у знищенні опорного пункту терористів. Після отримання бойового наказу екіпаж танка в голові колони вийшов на блокпост терористів. На блокпосту танкісти потрапили у засідку, зав'язався бій. Терористи на блокпосту розмістили два танки та кулеметні розрахунки, позаду були розташовані мінометна батарея та снайперські позиції.

Прямим пострілом з танка О. М. Лавренка було вражено танк терористів, наступними пострілами знищено кулеметні розрахунки та два автобуси терористів. Танкісти захопили блокпост та прикривали дії механізованого підрозділу і евакуаційної групи вогнем танкової гармати і кулемета.

Терористи почали контратакувати, танк капітана О. М. Лавренка першим рушив на ймовірний рубіж атаки, знищив дві мінометні обслуги терористів та значно відірвався від основних сил. При маневруванні задля ухилення від вогню противника, бойова машина потрапила на фугас. Двоє членів екіпажу загинули. Важкопоранений Олександр Лавренко не здався ворогові та не допустив захоплення танка, підірвавши себе. Завдяки діям екіпажа вдалося не допустити контратаки підрозділу терористів. Підрозділи 93-ї окремої механізованої бригади змогли закріпитися і виконати поставлене завдання.

У капітана О. М. Лавренка залишилися дружина і донька. Героя поховали у рідному місті Лозова. Указом Президента України від 4 червня 2015 року № 311/2015 він посмертно нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня. Указом Президента України від 9 вересня 2016 року № 388/2016 Олександрові Лавренку посмертно присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка».

 

Прес-служба Полтавського обласного військового комісаріату

підполковник  Едуард Бородай.

Наверх ↑