Профілактика Сальмонельозу

Версія для друкуВерсія для друку

Профілактика Сальмонельозу

  

За повідомленням Держпродспоживслужби України встановлено, що в смт. Авангард Овідіопольського району Одеської області. Станом на 03.09.2019 р. зареєстровано спалах захворювання на гостру кишкову інфекцію, пов’язану із споживанням шаурми, внаслідок чого постраждало 41 особа, у тому числі 10 дітей. При лабораторному обстеженні 13 хворих, виявлена Salmonella enteritidis.

    Також ще один спалах захворювання на гостру кишкову інфекцію виник в м. Київі серед осіб які вживали шаурму  в період з 30.08.2019 р. по 02.09.2019 р, станом на 04.09.2019 р. постраждало 33 особи.

   До інфекційних відділень лікарень з попереднім діагнозом «Гостра кишкова інфекція»  госпіталізовано 21 хворого.

     

     Сальмонельоз - інфекційне захворювання тварин, птахів та людей, яке зумовлюється численними серотипами бактерій роду сальмонел    і характеризується переважним ураженням травної системи з розвитком діареї, інтоксикації та зневоднення організму, а іноді й сепсису і гнояків у внутрішніх органах.

   Відомо близько 2000 типів сальмонел, їм властива надзвичайна стійкість   до факторів навколишнього середовища.

   Для сальмонельозу характерно тяжкий перебіг, а ризик зараження хворобою досить великий, тому будь-яка людина має знати, як виявляється це захворювання    і як його уникнути.

Зараження відбувається аліментарним, водним і побутовим шляхами.

У 96-98 % випадків інфікування пов'язане зі споживанням забрудненої сальмонелами їжі.

Основним джерелом інфекції є сільськогосподарські тварини (велика рогата худоба, свині, качки, гуси, кури), гризуни, а також людина.

Великий відсоток випадків зараження людини відбувається через продукти харчування – яйця, м’ясо птахів, тварин, риби, а також готові продукти, що   не підлягають термічній обробці – салати, фрукти, кондитерська продукція.

Джерелом інфекції можуть бути і люди, хворі на сальмонельоз. Особливу небезпеку вони несуть, якщо працюють на харчових підприємствах, у дитячих дошкільних і лікувальних закладах, пологових будинках, оскільки можуть спричинити епідемічні спалахи сальмонельозу.

Інфікування продуктів харчування відбувається при забої тварин та птахів, зберіганні та транспортування м'яса, при контакті сирих та готових продуктів, під час їх зберігання та транспортування, при використанні спільного кухонного приладдя.

Найбільшу небезпеку являють такі продукти і страви, які не пройшли необхідної теплової обробки, які після приготування не піддаються термічній обробці, і, особливо, якщо вони тривало зберігаються при кімнатній температурі.

Слід пам’ятати, що навіть при інтенсивному розмноженні сальмонел   у харчових продуктах, вони не змінюють ні смаку, ні запаху, ні їхнього зовнішнього вигляду.

Сальмонельозу властива різноманітність проявів хвороби. При харчовому зараженні розвивається, як правило, сальмонельоз типу харчової токсикоінфекції. Інкубаційний період від кількох годин до 1-2 днів. Гостро та швидко розвиваються явища гастроентериту та гастроентероколіту (біль у животі, блювання, пронос). Підвищується температура тіла, спостерігається розлад гемодинаміки на фоні токсикозу та зневоднення. Випорожнення прискорюються, вони рідкі, пінисті, дуже неприємного запаху.

Щоб запобігти захворюванню на сальмонельоз, необхідно виконувати певні правила:

не слід вживати м’ясні та молочні продукти, придбані на стихійних ринках, адже вони продаються без вкрай важливого ветеринарно-санітарного контролю. Нехтуючи цим правилом, можна придбати продукти від хворих тварин.  На вигляд вони можуть бути якісні, адже під час розмноження сальмонел смак, колір, запах продуктів не змінюються;

м’ясо і птицю необхідно добре проварювати або прожарювати невеликими шматками;

під час кулінарної обробки продуктів обов’язково слід дотримуватися правил роздільного зберігання сировини та готової продукції, а також використання кухонного інвентарю. Скажімо, ножі, дошки – окремо для сирого м’яса і готових виробів. Це вкрай важливо для запобігання вторинного зараження сальмонелами виготовлених страв із сирих продуктів;

всі швидкопсувні продукти потрібно зберігати у холодильнику;

необхідно дотримуватись правил особистої гігієни, частіше мити руки з милом, особливо, після повернення з вулиці, перед вживанням їжі, після відвідування туалету. Якщо не має умов для миття рук, використовуйте вологі серветки, дезінфікуючі засоби для рук.

 

Не порушуйте цих правил! Адже виконати їх легше, ніж потім лікуватися!

 

Миргородське міськрайоннеуправлінняГоловного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області

Наверх ↑