Протидія торгівлі людьми

Версія для друкуВерсія для друку

Протидія торгівлі людьми

 

У 2013 році Генеральна Асамблея ООН проголосила 30 липня Всесвітнім днем протидії торгівлі людьми.

Цей день відзначається проведенням масштабних інформаційних компаній з метою привернення уваги до проблеми сучасного рабства та об’єднання зусиль для подолання цього негативного явища, боротьби із злочинцями, що задіяні в цій кримінальній діяльності, надання підтримки і допомоги потерпілим.

Один з найбільших міфів про трудове рабство: «Людьми торгують за кордоном, а не в моїй країні». Проте кожного разу, коли обманом і маніпуляціями вас примушують погодитися на нову роботу без оформлення трудових відносин, без обговорення умов праці, оплати виконаної роботи, все закінчується рабством. Адже подальше ваше благополуччя і безпека тепер будуть залежати від «хазяїв» та від того, як вони вирішать будувати свої стосунки з наймитами. Під натиском фізичного і психічного тиску ви навіть самі не помітите як перетворитесь з працівника в жертву.

За даними соціологічного дослідження, в Україні кожна 5 людина знаходиться в групі ризику, оскільки схильна погодитись на ризиковане працевлаштування. Це число росте щороку. Ні освіта, ні вік, навіть соціальний статус не гарантують захисту від цієї небезпеки. Її можна уникнути тільки знаючи про цей ризик, про свої права та про те, як себе захистити.

Реальність така, що чимало роботодавців будують свій бізнес на максимальному використанні нелегальної праці. Пояснення дуже просте - надто дорого платити податки і виконувати трудові зобов’язання. Настільки дорого, що з працівниками забувають розрахуватися або виплачують не в повній мірі обіцяні зарплати, або пропонують забути про оплачувані відпустки та «лікарняні». І взагалі забути про гарантовані державою соціальні гарантії.

На перший погляд ухилення роботодавця від офіційного працевлаштування і сплати ЄСВ за своїх працівників не виглядає катастрофою. «Головне, щоб гроші платив за роботу»,– міркують більшість нелегалів, забуваючи про те, що сплата ЄСВ забезпечує їх страховими виплатами на випадок безробіття, тимчасової втрати працездатності, нещасних випадків на виробництві, врешті, під час виходу на пенсію.

Запровадження карантинних заходів у зв’язку з поширенням в Україні коронавірусу змусило замислитись всіх, хто зневажав соціальним благополуччям і громадянською відповідальністю в інтересах короткострокового економічного ефекту. І роботодавці, і працівники, які підтримували нелегальну зайнятість, ухилялись від офіційного оформлення трудових відносин і сплати податків, опинились один на один перед загрозою зубожіння.

Державна допомога у вигляді виплат на випадок безробіття і часткового безробіття довела переваги легальних трудових відносин.

За урядовою програмою підтримки малого і середнього бізнесу, роботодавці – з числа юридичних і фізичних осіб, та підприємці без найманих працівників, які були вимушені призупинити або скоротити діяльність на час запровадження карантинних обмежень, мали змогу з травня 2020 року звернутися до Державної служби зайнятості за допомогою по частковому безробіттю.

Полтавський обласний центр зайнятості для інформування населення про можливість отримання допомоги організував мобільні консультаційні пункти, що працювали за місцем ведення підприємцями діяльності: у торговельних центрах, на ринках, у магазинах, перукарнях, на спортивних об’єктах тощо. Водночас на території установ обласної служби зайнятості були створені місця, де фахівці служби надавали консультації зацікавленим особам з процедури надання допомоги по частковому безробіттю, порядку заповнення документів та приймали звернення від претендентів на отримання державних виплат.

До обласної служби зайнятості звернулось за отримання допомоги по частковому безробіттю понад 8 тисяч роботодавців і підприємців. Наразі прийнято більше 7 тисяч рішень. Це дозволило здійснити виплати понад 12,5 тисячі особам, загальною сумою в 46,2 мільйона гривень.

Пік звернень, що припав на середину червня-початок липня, йде на спад і кількість заяв на отримання допомоги по частковому безробіттю зменшується. Адже багато підприємців відновили свою діяльність в зв’язку з послабленням карантинних заходів і поступово повертаються до звичного режиму роботи.

Проте служба зайнятості завжди відкрита до співпраці! Як сервісна установа вона має значний перелік послуг, що може зацікавити як роботодавців, так і шукачів роботи. Потужна база резюме та вакансій, безоплатні консультації з питань зайнятості, трудових відносин, підбору персоналу, професійне навчання та перенавчання – це далеко не повний спектр послуг установи. Варто лише звернутись у найближчий центр зайнятості, незалежно від місця реєстрації.

Більше корисної інформації з питань зайнятості можна знайти за посиланнями pol.dcz.gov.ua та https://www.facebook.com/MirhorodCZ

 

Наверх ↑