Що приніс 2019-й «пенсійний» рік учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Версія для друкуВерсія для друку

Що приніс 2019-й «пенсійний» рік учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС відзначається в Україні 14 грудня, адже саме в цей день у 2006-му році було завершено будівництво саркофагу Чорнобильської АЕС.

Працівники органів Пенсійного фонду області висловлюють щирі слова подяки всім ліквідаторам за мужність і героїзм і зичать їм міцності духу та здоров'я!

Як свідчить статистика, нині на обліку в органах Фонду Полтавщини перебувають 10,7 тис. громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. У їх числі - особи з інвалідністю, яка так чи інакше пов’язана з трагічними подіями, безпосередні ліквідатори наслідків аварії та потерпілі, а також особи, які постійно проживали чи працювали на забрудненій території. Зокрема, осіб з інвалідністю налічується майже 3 тисячі, учасників ліквідації аварії – майже 5,7 тисяч; потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи - 1,6 тисяч. Крім того, 334 сім’ї одержують пенсії в разі втрати годувальника, причому кількість таких сімей з року в рік, на жаль, збільшується.

День вшанування колишніх ліквідаторів є приводом проаналізувати, що приніс їм нинішній «пенсійний» рік. Приємно констатувати, що виплати залежно від категорії підвищилися на суму від 440 до 1858 гривень. Найсуттєвіше зростання пенсій - в середньому, на 4300 грн. - відбулося в чорнобильців, що мають інвалідність.

Першим цьогорічним підвищенням для всіх категорій чорнобильців і для ліквідаторів зокрема став масовий перерахунок пенсій з 1 березня 2019 року відповідно до частини другої статті 42 Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування". Такий перерахунок на урядовому рівні був анонсований як індексація і проводився шляхом застосування певної формули, основною складовою якої став показник середньої заробітної плати в Україні. Причому якщо раніше цей показник для учасників ліквідації Чорнобильської катастрофи, які належать до осіб з інвалідністю І категорії, визначався згідно з постановою Кабінету Міністрів України № 1210 і не змінювався з 2006-го року (928,81 грн), то в нинішньому році він зріс до 1086,71 грн. Відповідно - на 17% - зросли й основні розміри пенсії, що обчислені в розмірі відшкодування фактичних збитків.

Крім того, наприкінці червня важливі новації в обчисленні пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, з’явилися на підставі урядової постанови від 26 червня 2019 р. № 543 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України».

Зазначеним змінами поширено формулу розрахунку пенсії по інвалідності, виходячи з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року, на військовослужбовців, зокрема військовозобов’язаних, призваних на військові збори, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій та випробувань, військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї під час проходження військової служби (військових зборів) і внаслідок цього стали особами з інвалідністю.

Якщо відійти від суто юридичної термінології, то йдеться про пенсійні права тих людей, які страшної для людства весни 1986-го року потрапили під дію тогочасного закону про загальний військовий обов’язок, були підняті найчастіше вночі, по тривозі, військоматами або направлені військовими частинами, де проходили строкову військову службу, і привезені безпосередньо до зони катастрофи. Далі їх чекали короткотермінові навчання під відкритим небом, надзвичайні умови проживання у наметах і довгий період цілодобового перебування на найбільш забруднених ділянках, де необхідна була некваліфікована, важка і небезпечна праця.

Новий розмір пенсії зазначених осіб з липня нинішнього року залежить від ступеня втрати працездатності, встановленого органами медико-соціальної експертизи. Наприклад, якщо в особи 50% втрати працездатності, то мінімальна пенсія становить 5882,61 грн, якщо 80% - 9412,17 грн, а якщо 100% - то 11765,21 грн.

Відтак у результаті перерахунків і запровадження нових мінімальних гарантій виплати в осіб з інвалідністю, пов’язаною з бойовими діями та ліквідацією наслідків аварії на Чорнобильській АЕС підвищилися на 3 тисячі гривень.

Також важливим законодавчим нововведенням стало те, що колишнім ліквідаторам надали можливість вибирати найоптимальніший розрахунок пенсії.

Наступне підвищення розміру пенсії учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС відбулося з 1 грудня ц.р у зв’язку зі збільшенням розміру прожиткового мінімуму, визначеного для непрацездатних осіб, до 1638 грн. У результаті їх грудневі пенсії зросли, в середньому, від 22 грн. до 740 грн. 

Інформація про цьогорічні перерахунки, мабуть, буде неповною, якщо не згадати про складний як для працівників Пенсійного фонду, так і для ліквідаторів момент – виплати за судовими рішеннями.

На даний час органами Пенсійного фонду області проведено нарахування сум заборгованості по 901-му судовому рішенню, виконання яких гарантовано державою в порядку, визначеному постановою Кабінету Міністрів України від 03.09.2014 р. № 440.

Також здійснено формування Реєстру судових рішень задля погашення заборгованості згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 22.08.2018 р. № 649. Наразі до реєстру внесені відомості щодо 1400 осіб та виплачена заборгованість за судовими рішеннями, які надійшли до кінця 2014-го року.

Сучасні інформаційні технології дозволяють колишнім ліквідаторам завжди бути в курсі новацій щодо розмірів їх пенсій. На вебпорталі Пенсійного фонду України (www.pfu.gov.ua) можна знайти відповіді на найпоширеніші питання, дізнатися про додаткові пенсії та доплати чорнобильцям, про особливості обчислення стажу і можливість зниження пенсійного віку, про мінімальні та максимальні розміри пенсій тощо за таким шляхом: «Послуги»-«Пенсіонерам»-«Пенсії за окремими законами»-«Пенсії чорнобильцям».

До того ж, як і всі інші підопічні Фонду, учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС можуть скористатися послугами підрозділів обслуговування громадян, прийом у яких здійснюється щоденно, протягом дня, незалежно від адреси проживання пенсіонера (дільниці обслуговування), а також зателефонувати на «гарячу» телефонну лінію Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області за такими номерами:

Т 0-800-50-25-10

Т (0532) 56-53-29

 

 

Головне управління Пенсійного фонду

України в Полтавській області

 

 

Наверх ↑