ВИПЛАТА ПЕНСІЙ, ЛЕГАЛІЗАЦІЯ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ ТА НОВАЦІЇ У ПЕНСІЙНОМУ ФОНДІ

Версія для друкуВерсія для друку

ВИПЛАТА ПЕНСІЙ, ЛЕГАЛІЗАЦІЯ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ ТА НОВАЦІЇ У ПЕНСІЙНОМУ ФОНДІ 

З початку нинішнього року робота Миргородського об’єднаного управління Пенсійного фонду України була спрямована на забезпечення стабільності пенсійних виплат, адже обсяги коштів, які використовуються у пенсійній системі України в цілому і в нашому регіоні зокрема, постійно збільшуються. За 9 місяців 2018 року загальна сума профінансованих нашим управлінням пенсій склала 453,8 млн. грн., що в порівнянні з аналогічним періодом минулого року більше на 113,2 млн.грн.

На даний час пенсійним забезпеченням в місті та районі охоплено
21,8 тис. громадян, з яких близько 1,3 тис. внутрішньо переміщених осіб.

Середній розмір трудової пенсії в регіоні з початку року суттєво не змінився і становить 2306,06 грн.

З 1 липня п.р. максимальний розмір пенсії в Україні становить 14350 грн., мінімальний — 1435 грн. Із загального числа пенсіонерів Миргородщини 118 осіб одержують пенсію нижче прожиткового мінімуму, 1436 осіб – у розмірі прожиткового мінімуму, у 20,2 тис. осіб розмір пенсії перевищує прожитковий мінімум.

У числі пенсіонерів налічується 3515 громадян, які продовжують працювати.

Протягом 9 місяців п.р. управлінням призначено 499 нових пенсій, проведено індивідуальний перерахунок пенсії 1428 громадянам, встановлено пенсію за особливі заслуги перед Україною 15 особам.

У недалекому минулому в числі найважливіших напрямків діяльності органів Пенсійного фонду були різноманітні заходи з надходження платежів до пенсійного бюджету та погашення заборгованості з їх сплати. Наразі на перший план вийшли інші пріоритети - легалізація заробітної плати найманих працівників заради захисту прав застрахованих осіб. Це пов’язано з тим, що ядром численних перетворень і орієнтиром подальших кроків працівників Фонду є Реєстр державного соціального страхування, який згідно із законодавством ведеться Пенсійним фондом України з 1998 року. Використовуючи відомості даного Реєстру, органи Пенсійного фонду щомісячно здійснюють аналітично-моніторингові дослідження рівня оплати праці. Таким чином, зусилля працівників Фонду як прямо, так і опосередковано впливають на процес надходження єдиного соціального внеску, адміністрування якого здійснюють органи Державної фіскальної служби.

За результатами моніторингу до відповідних установ з початку року направлено сигнальну інформацію по 62 страхувальниках щодо нарахування заробітної плати у розмірі менше мінімальної та про ряд інших порушень.

Аналіз свідчить, що за ключовими показниками в м.Миргород та Миргородському районі склалася сприятлива ситуація у сфері зайнятості населення. Зокрема, спостерігається стала динаміка зростання кількості застрахованих осіб (у серпні – 13893 осіб, що на 352 особи  більше у порівнянні з початком року); зростання фонду оплати праці страхувальників, які декларують заробітну плату найманих працівників (на 22,9% більше порівняно з відповідним періодом минулого року); збільшення на 13% надходження власних доходів до бюджету Фонду; а також зростання середньої заробітної плати застрахованих осіб, з якої сплачується єдиний внесок, до 7245 грн.

Але в деяких галузях до цих пір спостерігається низький рівень заробітної плати та недотримання керівниками мінімальних гарантій в оплаті праці. Зокрема в галузі охорони здоров’я  частка працівників, які отримують заробітну плату нижче мінімального розміру, становить 3,5% від кількості людей, що працюють.

Окрім того, найбільш несвідомими у соціально-правовому аспекті виявилися фізичні особи-підприємці. Вони свідомо чи несвідомо усіляко ухиляються від сплати обов’язкових платежів, ігноруючи той факт, що першочерговою умовою одержання пенсійної виплати є набуття необхідного страхового стажу. Так, якщо на 1 жовтня п.р. загальна заборгованість економічно-активних платників до Пенсійного фонду становить 536,1 тис.грн., то частка фізичних осіб-підприємців у цій сумі - 442,4 тис.грн. або 82%.

Зміна підходів до обслуговування громадян, які звертаються до органів Пенсійного фонду, передбачає повне перезавантаження - і зміну технологій, і скорочення документообігу, і зміну підходів в організації роботи. Влітку запущено два нових сервіси Фонду - SMS-інформування про факт сплати(несплати) роботодавцем страхових внесків і зарахування (незарахування) відповідного періоду до стажу та дистанційна видача довідок з підтверджуючим QR-кодом про розмір пенсій, страховий стаж, заробітну плату й сплачені внески.

Однією з новацій, впроваджених минулого року, стало електронне пенсійне посвідчення. Віднедавна власником такого посвідчення може стати будь-який пенсіонер, який одержує пенсійні виплати через Державний Ощадний банк України. На сьогодні в м. Миргород та Миргородському районі вже 1202 особи оформили цей унікальний документ, який, з одного боку, є пенсійним посвідченням, а з другого – платіжною банківською карткою. Він дає змогу не тільки отримати пенсію, оплатити послуги онлайн, а й повністю користуватися всіма державними електронними сервісами.

З початку року в с.Комишня Миргородського району був відкритий агентський пункт (віддалене робоче місце), де надається увесь спектр пенсійних послуг. Прийом громадян проводиться другого четверга кожного місяця з 9-00 до 12-00 год.

Також агентський пункт знаходиться в приміщенні Миргородської центральної лікарні, де проводиться прийом громадян працівниками Пенсійного фонду третього четверга кожного місяця з 8-30 до 11-30 год. Найближчим часом він буде перенесений до Центру надання адміністративних послуг, що знаходиться за адресою: м.Миргород, вул.Гоголя, 171/1.

 

                                                                                   Інформаційно-консультативна служба

                                                                                   Миргородського об’єднаного  управління Пенсійного фонду України

 

Наверх ↑