Як захистити помідори та картоплю від колорадського жука.

Версія для друкуВерсія для друку

Як захистити помідори та картоплю від колорадського жука

 

Завезений із США в Європу колорадський жук в 1949 році був виявлений в Львівській області і, незважаючи на значні заходи прийняті проти нього, за 16 років заселив усю територію України і в найближчі 100 років позиції здавати не збирається. Втрати врожаю картоплі без захисту від цього шкідника можуть становити від 30 до 90% в залежності від чисельності жука, погодніх умов, стану і фази розвитку картоплі, рівня стійкості сорту та інших факторів.  Зараз картопля в нашому районі вирощується переважно на присадибних ділянках, де в більшості, панує монокультура цієї рослини, не дотримується належна система захисту, а садіння проводиться не якісним насіннєвим матеріалом.

Пошкоджують жуки передусім слабкі рослини, особливо вироджені заражені вірусними хворобами. Тому одним із заходів боротьби є застосування усіх технологічних прийомів, направлених на вирощування міцних і здорових рослин. Перш за все посадковий матеріал слід міняти кожні 3-4 роки, найкраще в насінницьких господарствах, де є оздоровлена від вірусів картопля ( від чого урожайність збільшується в 2-3 рази). Щоб не було додаткового джерела живлення для жуків другого покоління, та зменшити накопичили резервних речовин на зиму, бадилля перед збиранням (за 10 днів) скошують і видаляють з присадибної ділянки, або знищують на місці. Глибока зяблева оранка, або перекопування грунту також сприяють зменшенню зимуючихжуків.
   Найважливіше захистити картоплю перед цвітінням, так як в період цвітіння та формування бульб вона дуже чутлива до пошкодження.

В останній час знизилась ефективність піретроїдних препаратів (арріво ,децис, карате, кінмікс , фастак, шерпа). Це пояснюється тим, що колорадський жук набуває стійкості до інсектициду через 10-15 років його застосування. Спекотна погода знижує токсичність рідинних препаратів. За таких умов краще застосовувати препарати класу фенілпіразолів (регент 80% в.г.– 0,2-0,25 гр/сотку, конфідор 20% в.р.к .-2 гр/сотку), класу неонікотиноїдів (актара25%в.г)таінші.
   Слід пам'ятати, чим інтенсивніше і триваліше застосування інсектицидів, однотипних за механізмом дії, тим швидша поява стійки проти них популяцій шкідника. Коли кількість особин , що вижили після трьохкратної обробки препаратом з максимально рекомендованою дозою перевищує 20%, потрібно вилучити з використання цей інсектицид і впровадити новий, або повністю змінити клас інсектициду.

Помічено , що жук найінтенсивніше живиться за 2-4 години до настання темряви, отже обробки краще проводити у вечірні години. Ефективність обробки підвищується якщо в робочий розчин добавити прилипач: збиране молоко або господарське мило.

Під час проведення захисних обприскувань обов’язковим елементом контролю виникнення резистентності (стійкості) жуків і личинок до інсектицидів має бути їх суворе застосування за показниками порогу шкідливості. Погодні умови вимагають особливої уваги; а при роботі з агрохімікатами необхідно суворо дотримуватись правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог ДСП 8.8.1.

І на закінчення, не треба забувати про техніку безпеки при роботі з пестицидами . При користуванні ранцевою апаратурою потрібно роботи розпочинати на ділянці з підвітряної сторони, для захисту органів дихання використовувати промислові респіратори (РПГ-67, РУ-60М) із зміними патронами, а також спецодяг. За 30 днів до збирання картоплі потрібно припинити будь-які хімічні обробки.

 

 

Державний фітосанітарний інспектор

Головного управління

Держпродспоживслужби в Полтавській області                                  Світлана Надтока   

Наверх ↑