Заразний вузликовий дерматит великої рогатої худоби(ЗВД)

Версія для друкуВерсія для друку

Заразний вузликовий дерматит великої рогатої худоби(ЗВД)

 

ЗВД- це інфекційне заразне захворювання, яким хворіє велика рогата худоба, косулі, олені та інші парнокопитні тварини будь-якого віку.

Збудником є вірус, який передається через укуси комах (мух, комарів, кліщів), пошкодження шкіри, слину, виділення з носа, молоко, сперму. Може передаватися через заражені корми, воду, обладнання та інвентар.

ЗВД є більш поширеним в сезон дощів, коли збільшується популяція комах. Сонячне світло має згубний вплив на вірус. У приміщеннях з низьким освітленням збудник хвороби може зберігатись протягом багатьох місяців.

       Клінічні ознаки захворювання – висока температура тіла( до 40 градусів), відсутність апетиту, виділення з очей та носа, зниження продуктивності, втрата ваги. Найбільш характерною ознакою ЗВД є утворення вузликів на тілі, зокрема на голові, шиї, спині, кінцівках, вимені, слизовій оболонці порожнини рота та носа. Може виникнути кульгавість, запалення сухожиль, сильні набряки грудної частини і кінцівок. Можливе враження дійок вимені та виникнення бактеріальної  інфекції маститу.

         Специфічного лікування немає

        Люди не можуть заразитися та не хворіють на ЗВД.

        Щоб захистити свою тварину від ЗВД, необхідно:

  • якомога частіше перевіряти тварину на наявність ознак хвороби, особливо ураження шкіри та кульгавість;
  • дотримуватись карантину нових тварин протягом декількох тижнів перш ніж приєднати їх до основного стада;
  • перед виходом на пасовище обробляти тварин засобами від укусів комах;
  • перед постановкою на стійлове утримання проводити обов»язковий огляд тварин та профілактичну дезінсекцію тваринницьких приміщень;

         Також просимо звернути увагу на те, що з настанням тепла можливий масовий вихід на пасовища гнусу, який заподіює власникам господарств значні економічні збитки                    ( зниження тварин у вазі та зменшення надоїв молока).  Найбільше від укусів гнусу потерпають велика рогата худоба та коні. Своїми укусами мошки гнусу можуть визвати у тварин алергію, отруєння, інфекційні захворювання та навіть загибель.

        Для запобігання нападу гнуса тварин мають випасати далеко від боліт та сирого лісу на підвищеннях, які обдуваються вітром. На пасовищах необхідно мати затінені навіси, що захищають худобу в спеку. А в години максимальної активності гнусу можна використовувати димову завісу  та  інші відлякуючі  засоби.

Рекомендуємо Вам при будь-яких проявах ознак хвороби у тварин не займатися самолікуванням, а негайно звертатися в державну лікарню ветеринарної медицини за тел. 4-40-82 або до ветеринарного лікаря, який обслуговує ваш населений пункт.

Пам'ятайте: лише суворе дотримання цих вимог дасть можливість уникнути виникнення захворювання та економічних збитків.

       

Наверх ↑