На Полтавщині визначені 79 земельних ділянок, які будуть виставлені на аукціоні в межах проєкту «Земельний банк»

Версія для друкуВерсія для друку

На Полтавщині визначені 79 земельних ділянок, які будуть виставлені на аукціоні в межах проєкту «Земельний банк»

 

На брифінгу в офіційному медіа центрі Полтавщини начальник Регіонального відділення Фонду державного майна України по Полтавській та Сумській областях Ірина Смірнова розповіла про реалізацію нового проєкту «Земельний банк».

«Ініціювання проєкту, обумовлено тим, що держава володіє близько 800 тис. га земель сільськогосподарського призначення, які перебувають на праві постійного користування державних підприємств, установ, що підпорядковані різним органам управління, – зауважила Ірина Смірнова. – Однак, рівень ефективності використання земель сільськогосподарського призначення державної власності залишається незадовільним.

На сьогодні, державні підприємства використовуючи земельні ділянки сільськогосподарського призначення на праві постійного користування  сплачують земельний податок до місцевих бюджетів не більше 1% нормативної грошової оцінки земель. Так, за даними Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру середня нормативна грошова оцінка одного гектару ріллі по Україні станом на 01.01.2024 становить 28 902 грн. Отже, сума земельного податку у розмірі не більше 1% за один гектар в середньому становить не більше 289 грн»

Ірина Смірнова звернула увагу нате, що держава жодних надходжень від користування земельними ділянками сільськогосподарського призначення державної власності не отримувала, хоча володіє великим земельним активом. Податок на землю є місцевим податком й всі надходження від користування земельними ділянками сільськогосподарського призначення надходять до місцевих бюджетів.

Також вона акцентувала, що прийнятий Закон України № 3272 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності використання земель сільськогосподарського призначення державної власності» метою якого є підвищення ефективності використання земель сільськогосподарського призначення суб’єктами державного сектору економіки через створення організаційно-правового механізму для удосконалення їх організаційно-правової форми та заміни титулу права постійного користування земельними ділянками на оренду земель.

Також Законом № 3272 передбачено правовий механізм припинення права постійного користування такими землями та передачу їх в оренду суб'єктам господарювання державного сектору економіки, які перетворюються з державних підприємств у акціонерні товариства, товариства з обмеженою відповідальністю, 100 відсотків акцій (часток) у статутному капіталі яких належать державі строком на 50 років.

Внесені зміни  до статті 29 Бюджетного кодексу України та передбачено, що:

90 відсотків орендної плати за земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності, передані в оренду належать до загального фонду Державного бюджету

10 відсотків орендної плати за земельні ділянки будуть  надходить до загального фонду місцевих бюджетів.

Отже, вперше в України Державний бюджет буде поповнюватись від нового виду надходження – орендної плати за земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності.

Ірина Смірнова докладніше розповіла, що таке Земельний банк.

«Консолідація земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності на праві оренди. Оператором Земельного банку, який буде передавати їх в суборенду на земельних торгах. Загальна площа земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності становить 806 тис. га. На даний час проведена інвентаризація цих земель. Із них понад 386 тис. га – знаходяться в розпорядженні підприємств, якими управляє ФДМУ (98 тис. га в окупації). 277 – у Національна академія аграрних наук . Приблизно 100 тис. га у підприємств Міносвіти, 42 тис. га належать Мін’юсту. Це основні розпорядники держземель на сьогодні», – сказала Ірина Смірнова.   

Також на початку квітня 2024 року було підготовлено кінцевий перелік земельних ділянок, доступних для подальшої оренди. 

У першому пулі для передачі в оренду будуть  йти 104,2 тис. га. Із них 85,6 тис. га – в управлінні ФДМУ. Ще 18,6 тис га – у десятка підприємств Мін’юсту. 

На Полтавщині визначені 79 земельних ділянок, які будуть виставлені на аукціоні, на загальну площу близько 4 тис. 517 га землі, які належать 9 державним підприємствам таким як:

ДП «Гожулівська дослідна біологічна фабрика»;

ДП «Державний шовкорадгосп «Чутівський»;

ДП «Дослідне господарство «Нектар» Національного наукового центру «Інститут бджільництва імені П.І. Прокоповича»;

ДП «Миргородський гренажний завод»;

ДП «Сільськогосподарське підприємство «Березівське»;

Березоточська філія державного підприємства «Укрліктрави»;

Полтавська філія ДП «Центр сертифікації та експертизи насіння і садивного матеріалу»;

ДП «Чутове»;

ДП шовкорадгосп «Хорольський».

Для того, щоб консолідувати державні землі та ефективно ними управляти Фонд державного майна України створить кількох державних операторів земельного банку.

«Першого оператора вже створено. Це ДП під назвою «Фонд аграрних інвестицій». (Оператор Земельного банку) перебуває у сфері управління Фонду державного майна України», – сказала Ірина Смірнова.

«Фонд аграрних інвестицій» отримає в управління землі з першого пулу та згодом корпоратизується (стане ТОВ, яка на 100% належить державі). Це підприємство набуде в оренду землі на 50 років для подальшої суборенди.

Розмір орендної плати – не менше 12 відсотків нормативної грошової оцінки земельної ділянки, а якщо нормативну грошову оцінку земельної ділянки не проведено – не менше 12 відсотків нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по області.

Для кожного наступного пулу земель буде створено свого оператора, оскільки попередньому після корпоратизації не можна передавати нові землі.  

Земельний Банк (точніше ДП, що трансформуються в ТОВ) займатиметься передачею інвесторам в суборенду державних сільгоспземель через вже відпрацьовані прозорі механізми. Буде відбуватись це через аукціони на площадці Прозоро Продажі.

Термін суборенди буде максимально до 14 років для вирощування однорічних рослин і 25 років – для багаторічних. Такі терміни оренди сприятимуть ефективному використанню земель, застосуванню належних технологій вирощування та догляду за рослинами, забезпечуватимуть сівозміну, де і коли потрібно. 

Обмежень щодо обсягів суборенди, розмірів ділянок для одного орендаря не буде. 

Стартова вартість суборенди становитиме не менше 12% від нормативної грошової оцінки (НГО) ділянки. Для різних регіонів вона відрізнятиметься, але в середньому буде на рівні 3-4 тис. грн за 1 га в рік. Але це лише стартова ціна, тож за результатами торгів, через конкуренцію, коли учасники змагатимуться за право оренди, вона зростатиме. Ріст може бути в рази, особливо за найбільш цінні земельні ділянки.

Як взяти участь у земельних торгах:

Зареєструватись на електронному майданчику

Визначити лот, який вас цікавить

Сплатити реєстраційний та гарантійний внесок

Дочекатись аукціону та взяти в ньому участь

Запропонувати найвищу ставку та стати переможцем

Переможець аукціону має оплатити наперед перший рік оренди землі. Далі щороку сплачується орендна плата, яка індексується згідно коефіцієнту індексації, який враховує рівень інфляції та зміну цін на продукцію сільськогосподарського призначення

Зараз Фонд працює над створенням інтерактивної карти державних сільгоспземель. На ній відображатиметься весь масив державних СГ-земель, які планується передавати в суборенду, площі окремих ділянок та їхнє розташування, цільове призначення тощо. Це покращить доступ до інформації про потенційні ділянки для оренди, дасть інвесторам повну картину наявних у держави ресурсів.  

Старт аукціонів заплановано на  липень.

 

 

Наверх ↑