В Україні з початку року зареєстрували 40 випадків захворювання на ботулізм

Версія для друкуВерсія для друку

В Україні з початку року зареєстрували 40 випадків захворювання на ботулізм

 

Із настанням літнього періоду в Україні зареєстрували 12 спалахів гострих кишкових інфекцій, постраждали 172 особи. Протягом перших 5 місяців поточного року спеціалісти Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 16 спалахів, в ході яких постраждали 198 осіб. Спалахи пов’язані із закладами освіти, відпочинку та громадського харчування.

На Полтавщині в червні також зареєстрували спалах харчового отруєння. Воно пов’язане з закладом громадського харчування. На даний час продовжується санітарно-епідеміологічне розслідування.

Про це на брифінгу в офіційному медіацентрі Полтавщини розповів в.о. начальника Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області Андрій Кобеляцький.

Актуальним у літній період залишається захворювання на ботулізм. Цього року в Україні зареєстровано майже 40 випадків цього захворювання. Понад 12 випадків – в червні.

«Більшість випадків пов’язані зі вживанням в’яленої чи копченої риби домашнього виготовлення, м’ясної консервації домашнього приготування або продукції невідомого походження, яку придбали на стихійних ринках чи торгівельних майданчиках, через інтернет-мережі», – сказав Андрій Кобеляцький.

Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області здійснюють державний контроль за дотриманням законодавства щодо безпечності та якості харчових продуктів суб’єктами господарювання, посилений контроль за дотриманням вимог забезпечення населення якісною питною водою, комісійно перевіряють заклади відпочинку, освіти.

«У разі виявлення серйозних порушень, невиконання приписів Держпродспоживслужби застосовуються заходи адміністративно-запобіжного впливу. Так, у поточному році за порушення вимог у сфері безпечності харчових продуктів складено 29 протоколів про адміністративне правопорушення, винесено 24 постанови про накладання штрафів  на суму 1 млн 279 тис. грн», – зауважив Андрій Кобеляцький.

Також фахівці Головного управління взяли учать у комісійних перевірках 197 об’єктів питного водопостачання, з них централізованого – 183, нецентралізованого – 14. Під час перевірок комісіями встановлено невідповідності вимогам законодавства на 175 об’єктах водопостачання.

 

 

Наверх ↑