Департамент інформує: державна допомога на дітей одиноким матерям

Версія для друкуВерсія для друку

Департамент інформує: державна допомога на дітей одиноким матерям

 

Кожна дитина заслуговує на родину, адже саме сім’я є найбільшою цінністю суспільства та має змогу для всебічного розвитку особистості та суспільства.

Відповідно до чинного законодавства державна має створити всі необхідні умови для розвитку материнства та батькiвства, а також забезпечити підтримку особам, які змушені виховувати дітей самостійно.

Одинокі матері/батьки, які не перебувають у шлюбі та самостійно виховують дітей, мають право на отримання грошової допомоги від держави.

Допомога на дітей одиноким матерям призначається незалежно від одержання на дітей інших видів допомоги.

Які категорії мають право на допомогу?

одинокі матері (які не перебувають у шлюбі);

одинокі усиновителі, якщо у свідоцтві про народження дитини відсутній запис про батька дитини або запис про батька (матір) проведено в установленому порядку державним органом РАЦС за вказівкою матері (батька, усиновлювача) дитини.

мати (батько) дітей у разі смерті одного з батьків, які не одержують на них пенсію в разі втрати годувальника, соціальну пенсію або державну соціальну допомогу дитині померлого годувальника.

Як розраховується розмір допомоги?

Розмір допомоги визначається, як різниці між 100% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку і середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за два квартали, що передують місяцю, який передує місяцю звернення за призначенням допомоги.

У 2024 році прожитковий мінімум для дітей віком:

до 6 років –2563 грн.;

від 6 до 18 років – 3196 грн.;

від 18 до 23 років (за умови навчання за денною формою) - 3028 грн.

Розмір допомоги перераховується з дня досягнення дитиною відповідного віку без необхідності додаткового звернення.

На який період призначається допомога?

Допомога призначається на 6 місяців з місяця звернення та виплачується щомісяця по місяць досягнення дитиною 18-років (за умови навчання за денною формою - до закінчення навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення 23 років).

Які документи необхідно подати для призначення допомоги?

Для призначення допомоги заявник, особа якого посвідчується паспортом, подає:

- заяву та декларацію про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням усіх видів державної соціальної допомоги, за затвердженими формами;

- витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію  народження  дитини (довідка про народження) із зазначенням підстави для внесення відомостей про батька дитини до актового запису про народження дитини відповідно до абзацу першого частини першої статті 135 Сімейного кодексу України;

- копію свідоцтва про народження дитини.

- копію рішення про усиновлення (для усиновлювачів).

У разі смерті одного з батьків, подається копія  свідоцтва про смерть одного з подружжя та довідка  про  неодержання на дітей пенсії в разі втрати годувальника або соціальної  пенсії.

Інформацію про доходи сім’ї управління соцзахисту населення отримують самостійно від Державною податкової служби, Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування.

У разі зазначення в декларації доходів, інформацію про які не можливо отримати на запити управління – додатково подається довідка про доходи.

Куди подавати документи?

Заявник може звернутись до:

уповноваженої посадової особи територіальної громади,

ЦНАП,

управління соціального захисту населення в містах обласного значення.

через портал ,,Дія”.

ВАЖЛИВО! Особливості призначення допомоги.

Допомога не призначається якщо у складі сім’ї є працездатні особи, які досягли 18-річного віку на початок періоду, за який враховується дохід та не працювали, не проходили військову службу, не проводили підприємницьку діяльність, не навчались, не перебували на обліку в центрі зайнятості сумарно більше ніж 3-місяці протягом періоду за який враховується дохід.

Це не стосується осіб:

які сплатили або за яких сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (ЄСВ), у розмірі не менше від мінімального сумарно протягом трьох місяців;

доглядали за дітьми до 3-х років або до 6 років, на підставі висновку ЛКК, за тяжкохворими дітьми, яким не встановлено інвалідність, за дітьми з інвалідністю, за особами з інвалідністю 1 групи, 2 групи внаслідок психічного розладу, за особами, які досягли 80-річного віку, надавали соціальні послуги з догляду.

Допомога може бути призначена не більше ніж на два 6-місячних періоди, якщо:

у складі сім’ї є дитина з інвалідністю або особа з інвалідністю, яка згідно з випискою з акта огляду МСЕК потребує постійного стороннього догляду;

відсутність будь-яких джерел для існування пов’язана з тривалою хворобою (не менше ніж три місяці підряд) одного або кількох працездатних членів сім’ї, підтвердженою висновком ЛКК закладу охорони здоров’я.

Крім того, допомога призначається, незалежно від факту сплати ЄСВ:

у разі якщо така особа протягом періоду, за який враховуються доходи, отримувала допомогу по частковому безробіттю відповідно до статті 47Закону України “Про зайнятість населення”;

у зв’язку з наявною заборгованістю роботодавця із сплати ЄСВ.

УМОВИ за яких допомога одиноким матерям не призначається

Рішення про призначення допомоги приймається з урахуванням майнового стану сім’ї.

Допомога не призначається, зокрема, якщо члени сім’ї:

- протягом 12 місяців перед зверненням здійснили купівлю, оплатили послуги (крім медичних, освітніх, житлово-комунальних послуг в межах соціальних норм) на суму, понад 50 тис. грн. При цьому, допомога призначається у разі купівлі житла  протягом 6 місяців після продажу іншого, що було єдиним житловим приміщенням у власності особи, доходи від такого продажу не враховуються до доходу сім’ї;

- мають на депозитному банківському рахунку (рахунках) кошти у загальній сумі, що перевищує 100 тис. грн, про що зазначається в декларації;

- мають у власності другу квартиру (будинок), крім житла, розташованого на території де ведеться бойові дії, тимчасово окупованих територіях, житла непридатного для проживання, житла, отриманого дитиною-сиротою, дитиною, позбавленою батьківського піклування  за рахунок державного чи місцевого бюджету; житлових приміщень у гуртожитках; житла, яке належить на правах спільної сумісної або часткової власності; житла, на яке оформлено право на спадщину, за умови, що жодне із житлових приміщень, яке перебуває у власності сім’ї, не здається в оренду.

При цьому допомога призначається багатодітним сім’я у власності, яких є друга квартира (будинок), за умови, що загальна площа такого житла не перевищує 13,65 кв. метра на одного члена сім’ї та додатково 35,22 кв. метра на сім’ю;

- у власності сім’ї є більше ніж один транспортний засіб, що підлягає державній реєстрації, з дати випуску якого минуло менше ніж 15 років (крім мопеда, причепа, транспортних засобів, отриманих безоплатно чи придбаних на пільгових умовах через органи соцзахисту населення, транспортних засобів, придбані батьками - вихователями дитячих будинків сімейного типу).

 

 

Наверх ↑