На Полтавщині завершують розробляти Програму для підтримки фермерів

Версія для друкуВерсія для друку

На Полтавщині завершують розробляти Програму для підтримки фермерів

 

За дорученням голови облдержадміністрації Олега Синєгубова Департамент агропромислового розвитку ОДА працює над розробкою Програми розвитку та підтримки аграрного комплексу Полтавщини за пріоритетними напрямками на період до 2027 року, що фінансується з обласного бюджету.

«На обласному рівні передбачена підтримка для фермерів. Вони нею користуються. Варто переглянути відповідні напрямки та розставити правильні акценти. Програма має бути дієвою. Такою, щоб нею могли скористатися представники малого і середнього фермерства», – сказав Олег Синєгубов.

Як розповів директор Департаменту агропромислового розвитку ОДА Сергій Фролов, нині вже практично завершили розробку Програми. Над нею працювала робоча група, до складу якої ввійшли представники фермерських асоціацій, фермери області,  науковці Полтавської державної аграрної академії, Інституту свинарства і агропромислового виробництва НААН та фахівці Департаменту економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій ОДА.

«Левова частка коштів, передбачених Програмою, пропонується на кредитування фермерських господарств. Якщо у попередній робили акцент на садівництві, овочівництві та тваринництві, то нині варто змінити акценти у зв’язку з тим, щоб підтримати саме ті фермерські господарства, які нині «на грані виживання», – сказав Сергій Фролов.

Директор Департаменту додав, що й надалі працюватимуть над тим, щоб малим фермерським господарствам продовжили терміни розрахунків уже під урожай наступного року.

Найближчим часом програму виставлять на громадські обговорення.

До кінця року її мають представити депутатам та затвердити на сесії обласної ради.

Також Департамент розпочинає роботу зі страховими компаніями та виробниками для того, щоб якомога більше розширити посівні площі, які будуть застраховані від кліматичних ризиків. До роботи залучать і Департамент економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій ОДА.  

«Наступного року держава планує запровадити часткову компенсацію вартості страхових внесків. Певною підтримкою для аграріїв, які постраждали внаслідок природних катаклізмів, повинні стати й зміни до Податкового кодексу стосовно збереження податкового кредиту в разі списання посівних площ. Нині аграріям невигідно списувати цю площу, бо виникає зменшення податкового кредиту. Якщо зміни приймуть, то Департамент спільно з податковою службою нададуть фермерам всі необхідні роз’яснення», – сказав Сергій Фролов.  

Нагадаємо, відновлено роботу координаційної ради при голові облдержадміністрації з питань розвитку фермерства на Полтавщині. 

http://www.adm-pl.gov.ua/news/na-poltavshchini-zavershuyut-rozroblyati-programu-dlya-pidtrimki-fermeriv

 

Наверх ↑