Сергій Фролов: «За кількості оформлених аграрних розписок Полтавщина займає ІІ місце серед регіонів України»

Версія для друкуВерсія для друку

Сергій Фролов: «За кількості оформлених аграрних розписок Полтавщина займає ІІ місце серед регіонів України»

 

Сьогодні, під час апаратної наради, директор Департаменту агропромислового розвитку Полтавської ОДА Сергій Фролов розповів про впровадження аграрних розписок у 2018 році у Полтавській області та завдання щодо забезпечення фінансування сільгоспвиробників на час проведення комплексу польових робіт.

«Полтавська область стала першим регіоном де почали застосовувати Аграрні розписки. З вересня 2014 року  в Полтавській області запроваджено пілотний проект із введення в обіг аграрних розписок. Аграрна розписка являє собою  документ, який гарантує розрахунок сільгоспвиробника за отримані в кредит фінансові та матеріальні ресурси під заставу майбутнього врожаю з конкретної земельної ділянки. Це вигідно селянину при дефіциті заставного майна, а постачальник захищений правом безперешкодного виконавчого стягнення в разі не розрахунку з ним. При цьому цей документ нотаріально посвідчується та офіційно реєструється в Національному реєстрі», – повідомив Сергій Фролов.

У 2016 році сільгоспвиробники оформили 9 розписок, у 2017 році — 25, а у 2018 році — 48.

«В області за час дії Проекту оформлено 92 аграрні розписки на суму понад 1,0 млрд. грн. Якщо за підсумками першого року з моменту запровадження аграрних розписок завдяки ним у сільгоспвиробництво Полтавщини вдалося залучити понад 40 млн грн, то в 2018 році ця сума вже сягнула 720 млн грн, або в 18 разів більше.

«Це говорить про те, що аграрні розписки стають все більш популярними серед сільгоспвиробників завдяки своїй простоті та швидкості оформлення. За кількості оформлених аграрних розписок Полтавщина займає 2 місце серед регіонів України, а за обсягом залучених кредитних ресурсів – 1 місце», – розповів Сергій Фролов.

Голова Полтавської ОДА Валерій Головко зазначив, що необхідно звернутися до Уряду щодо розширення кола банків, які кредитуватимуть фермерів та зменшення відсоткової ставки кредитів.

Сергій Фролов також додав, що лютий – квітень місяці найбільшої потреби аграріїв у коштах та ресурсах для підготовки та проведення весняно-польових робіт, Департаментом агропромислового розвитку облдержадміністрації спільно з Проектом «Аграрні розписки в Україні» продовжується інформаційна робота з аграріями.

 

Наверх ↑