Встановлено карантин щодо африканської чуми свиней на підприємстві Миргородського району

Версія для друкуВерсія для друку

Встановлено карантин щодо африканської чуми свиней на підприємстві Миргородського району

 

18 жовтня відбулося засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії, яке провів виконувач обов'язків голови райдержадміністрації Віктор Фесенко.

В ході роботи стало відомо, що 4 жовтня 2019 року до  ДП «ДГ ім. Декабристів Інституту свинарства та агропромислового виробництва НААН» с. Декабристів Миргородського району було завезено 50 голів індикаторних свинок віком 5 – 6 місяців з ТОВ «Савинці» с. Савинці Миргородського району. Під час карантину були відібрані сироватки крові від даного поголів’я та направлена до Регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби в Полтавській області, згідно зі звітом про результати дослідження патологічного (біологічного)  ДНК  вірусу  африканської  чуми свиней не виявлено.

16.10.2019 року в Миргородське міськрайонне управління ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області надійшло повідомлення від директора ДП «ДГ ім. Декабристів Інституту свинарства та агропромислового виробництва НААН» про те, що відбулась загибель 6 голів індикаторних свинок.

         Фахівцями Миргородської державної лікарні ветеринарної медицини 16.10.2019 був проведений клінічний огляд та термометрія всього наявного поголів’я. Так, з 43 голів індикаторних свинок, у 19 голів була підвищена температура тіла,  від 40,2 до 41,6 0 С. Під час огляду у 10 голів було виявлено синюшність в ділянці вух.

17.10.2019 стало відомо про загибель ще 2 – х індикаторних свинок. Відібраний патологічний матеріал направлено до Регіональної  державної лабораторії Держпродспоживслужби в Полтавській області, згідно зі звітом про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалу №003674 п.м./19  від 17.10.2019  виділено  ДНК  вірусу  африканської   чуми свиней.

Розпорядженням Головного державного інспектора ветеринарної медицини Миргородського району за № 1  від 16 жовтня 2019 року введено тимчасові карантинні обмеження терміном до 72 годин на території сільськогосподарського підприємства ДП «ДГ ім. Декабристів Інституту свинарства і агропромислового виробництва  НААН», с. Декабристів, Миргородського району  Полтавської області. Заходи щодо запобігання розповсюдження АЧС запроваджені у відповідності з вимогами «Інструкції щодо профілактики та боротьби з африканською чумою свиней», затвердженої наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.03.2017 №111, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України від 29.03.2017 за №432/30300.

Рішенням державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Миргородській районній державній адміністрації з 18 жовтня 2019 року встановлено карантин, територію господарства оголошено неблагополучним пунктом та затверджено «План заходів щодо локалізації та ліквідації африканської чуми свиней на території господарства ДП ДГ імені «Декабристів» Інституту свинарства і агропромислового виробництва НААН» с. Декабристів Миргородського району, та недопущення розповсюдження даного захворювання на території Полтавської області».

 

 

Наверх ↑