Заходи щодо протидії рейдерству

Версія для друкуВерсія для друку

Заходи щодо протидії рейдерству

 

Президентом України 22.07.2019 року, з метою забезпечення належного захисту державою суб’єктів права власності і господарювання, ефективної протидії протиправному позбавленню власників їх прав, видано Указ 542/2019 «Про заходи щодо протидії рейдерству».

З метою виконання підпункту 2 пункту 1 Указу Президента України від 22.07.2019 № 542/2019 «Про заходи щодо протидії рейдерству», а саме систематизації інформації про земельні ділянки, право власності (користування) на які виникло до 2004 року та посвідчене відповідними державними актами і договорами оренди, відомості про які не внесені до Державного земельного кадастру та забезпечення перенесення до 2021 року до Державного земельного кадастру відомостей про земельні ділянки, обмеження (обтяження) у їх використанні, зареєстровані до 1 січня 2013 року у Державному реєстрі земель та організації робіт з розробки відповідних документацій із землеустрою (з урахуванням положень статей 26 та 55 Закону України «Про землеустрій») для подальшого внесення відомостей про земельні ділянки до державного земельного кадастру.

Згідно Закону України «Про Державний земельний кадастр», який набрав чинності з 01.01.2013 р. Державний земельний кадастр – це єдина державна геоінформаційна система відомостей про землі, розташовані в межах державного кордону України, їх цільове призначення, обмеження у їх використанні, а також дані про кількісну і якісну характеристику земель, їх оцінку, про розподіл земель між власниками і користувачами.

Державна реєстрація земельної ділянки – це внесення до Державного земельного кадастру відомостей про формування земельної ділянки та присвоєння їй кадастрового номера.

Кадастровий номер земельної ділянки – це індивідуальний цифровий код (номер) земельної ділянки, який присвоюється земельній ділянці під час її державної реєстрації і зберігається за нею протягом усього часу існування.

На сьогоднішній день обов’язковою умовою при переході права власності на земельну ділянку (купівля-продаж, спадщина, оренда тощо) є наявність кадастрового номера.

На території Миргородського району наявні земельних ділянок, що знаходяться на праві приватної власності у фізичних та юридичних осіб встановлені земельні ділянки, яким присвоєні кадастрові номери, але відомості не внесені до Державного земельного кадастру.

Слід також зазначити, що згідно Прикінцевих та Перехідних Положень Закону України «Про Державний земельний кадастр» у разі якщо відомості про зазначені земельні ділянки, право власності на які виникло до 2004 року не внесені до Державного реєстру земель, їх державна реєстрація здійснюється на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) за заявою їх власників.

Внесення інших змін до відомостей про ці земельні ділянки здійснюється після державної реєстрації земельних ділянок.

Згідно зі статтею 24 Закону України “Про Державний земельний кадастр” державна реєстрація земельних ділянок здійснюється за місцем їх розташування відповідним державним кадастровим реєстратором центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин.

На підтвердження державної реєстрації земельної ділянки заявнику безоплатно видається витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку. Витяг містить всі відомості про земельну ділянку, внесені до Поземельної книги. Складовою частиною витягу є кадастровий план земельної ділянки.

Водночас звертаємо увагу, що на виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 16.05.2014 № 523-р “Деякі питання надання адміністративних послуг органів виконавчої влади через центри надання адміністративних послуг” з 01.01.2015 адміністративні послуги надаються виключно через центри надання адміністративних послуг, утворені при місцевих державних адміністраціях та органах місцевого самоврядування.

 

На підставі вищевикладеного до відома громадян – важлива інформація:

  • передати в оренду, внести зміни до договорів оренди, розірвати договори оренди, здійснити відчуження, оформити спадщину неможливо без присвоєння кадастрового номера земельної ділянки та Витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку, який видається безоплатно за результатом здійснення державної реєстрації земельної ділянки;
  • власникам земельних ділянок, право на які посвідчено державним актом виданим до 2004 (державні акти червоного кольору без зазначення кадастрового номеру) для внесення даних про земельні ділянки до Державного земельного кадастру необхідно звернутись до проектних організацій, які мають ліцензію на проведення робіт та мають у своєму складі сертифікованого інженера-землевпорядника з метою замовлення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості);
  • власникам земельних ділянок, право на які посвідчено державним актом виданим після 2004 (державні акти зеленого або синього кольору із зазначенням кадастрового номеру) для внесення даних про земельні ділянки до Державного земельного кадастру необхідно звернутись до проектних організацій, які мають ліцензію на проведення робіт та мають у своєму складі сертифікованого інженера-землевпорядника та замовити електронний документ у форматі XML, який містить інформацію про географічне місцезнаходження земельної ділянки, геометричні розміри, дані про власника та цільове використання земельної ділянки.
  • після розробки вищезазначених документів необхідно звернутись до Центру надання адміністративних послуг та замовити адміністративну послугу «Державна реєстрація земельної ділянки з видачею витягу з Державного земельного кадастру», яка є безкоштовною.

З переліком суб’єктів господарювання, що мають кваліфікаційні сертифікати на провадження господарської діяльності щодо проведення робіт із землеустрою можна ознайомитися на офіційному веб-сайті Держгеокадастру (https://land.gov.ua) або у територіальному органі Держгеокадастру за місцем розташування земельної ділянки.

    Також зазначаємо, що відповідно до статті 132 Земельного кодексу України угоди про перехід права власності на земельні ділянки укладаються у письмовій формі, нотаріально посвідчуються та серед інших умов повинні містити кадастровий номер земельної ділянки. У зв’язку з чим, у разі здійснення угоди про перехід права власності на земельну ділянку (міни, ренти, дарування, успадкування та інших цивільно-правових угод) земельна ділянка повинна пройти державну реєстрацію (присвоєння кадастрового номера та відкриття Поземельної книги).

Наголошуємо на необхідності вжиття заходів по визначенню всіх невнесених земельних ділянок усіх форм власності до Державного земельного кадастру. При виявленні земельних ділянок у складі масивів, право власності на які ще не оформлено, хоча поле обробляється і передане в оренду, органам місцевого самоврядування надавати роз’яснення та необхідну консультативну допомогу громадянам щодо оформлення права власності на земельні ділянки під час реалізації своїх прав на земельні ділянки.

 

Наверх ↑