Провели перше засідання робочої групи Полтавської ОВА з питань деімперіалізації та деколонізації топонімії

Версія для друкуВерсія для друку

Провели перше засідання робочої групи Полтавської ОВА з питань деімперіалізації та деколонізації топонімії

У Полтавській обласній військовій адміністрації відбулося перше засідання робочої групи з питань деімперіалізації та деколонізації топонімії під головуванням заступника начальника ОВА Антона Чубенка.

«Сьогодні ми проводимо перше засідання робочої групи обласної військової адміністрації з питань деімперіалізації та деколонізації. В Україні цей процес уже активно триває. Маємо підбити підсумки зробленого в цьому напрямі на Полтавщині, – зауважив Антон Чубенко. – До цього процесу мають активно долучатися на всіх рівнях влади, а також науковці, мовознавці, краєзнавці, історики, дослідники. Важливо, щоб перейменування не лишалося статичним процесом, щоб нові назви активно приживалися в побуті, вжитку. Для цього мають в оптимальні терміни змінювати вказівники з новими назвами, вносити їх на карти та цифрові носії».

За словами заступника директора – начальника управління з питань внутрішньої політики Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОВА Олександра Отича, активний процес стихійного очищення публічного простору від імперського спадку розпочався з перших тижнів березня і активізувався з ухваленням Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».

Так, у Миргородському районі вже перейменували 650 урбанонімів у населених пунктах, потребують перейменування 17. У Лубенському районі перейменовано 322, готується до перейменування 78 вулиць. У Кременчуцькому районі перейменували 737 урбанонімів, готується до перейменування 23. У  Полтавському районі перейменовано 1298 урбанонімів, залишилося перейменувати 216.

Загалом на Полтавщині перейменовано 3007 урбанонімів, планується перейменувати розпорядженням начальника ОВА 334.

Щодо деколонізації географічних назв, в області перейменовано один геонім – гідрологічну пам’ятку природи місцевого значення «Криниця петра І» на «Мавчину криницю». Міністерству розвитку громад, територій та інфраструктури України подано пропозиції щодо перейменування 18 топографічних назв географічних об’єктів, назви яких можуть містити російську символіку.

Що стосується усунення з публічного простору памʼятників та памʼятних знаків, які є символікою російської імперської політики, заступник начальника управління – начальник відділу охорони культурної спадщини управління розвитку туризму, музейної справи та охорони культурної спадщини Департаменту культури і туризму ОВА Олеся Старолат зауважила, у 2022-2024 роках знято з обліку 95 об’єктів культурної спадщини (Полтавський р-н – 44, Кременчуцький р-н – 19, Лубенський р-н – 2, Миргородський р-н –30).

Також  до Верховної Ради України подано проєкт постанови від 19.04.2024 р. №11188 «Про перейменування окремих населених пунктів та районів», де передбачено перейменування 11 населених пунктів.

Загалом в області спільною роботою УІНП та ОВА виокремлено ще 36 назв населених пунктів, які мали б бути перейменовані.

 

 

Наверх ↑