До Дня Незалежності на Полтавщині передали понад 4 тисячі книг для громад Харківщини в межах проєкту «Вільні читають українською!»

Версія для друкуВерсія для друку

До Дня Незалежності на Полтавщині передали понад 4 тисячі книг для громад Харківщини в межах проєкту «Вільні читають українською!»

 

Полтавською академією неперервної освіти ім. М.В. Остроградського за підтримки Полтавської ОВА зібрано для 4-х громад Харківської області понад 4 тис книг.Їх академія отримала від освітян, учнів та їхніх батьків, усіх небайдужих громадян Полтавщини в межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!». Напередодні найбільшого державного свята – Дня Незалежності – книги, збір яких тривав пів року, було відправлено в Харківську область. Там вони поповнять бібліотечні фонди, стануть основою для створення мобільних бібліотечних куточків, формування книжкових поличок в укриттях та гуманітарних штабах Харківщини.

Про це повідомила пресслужба Полтавської академії неперервної освіти ім. М. В. Остроградського.

Проєкт «Вільні читають українською!» спрямований на покращення психоемоційного стану людей, які перебувають під щоденними ворожими обстрілами, а також на підтримку читання українськомовної літератури з метою підвищення соціальної активності та свідомості громадян, популяризації української мови, використання її у повсякденному житті,

– Діти  та дорослі з прифронтових населених пунктів потребують нашої підтримки та участі. Адже від  ракетних обстрілів страждають і знищуються бібліотеки, школи, видавництва,  у вогні горять книги, а без книг неможливий освітній процес, а ще таке цілеспрямоване полювання ворога на українську книжку –  це  намагання знищити українське слово як основу нашої української ідентичності. Ми не маємо цього допустити,  –– наголошує директор Полтавської академії неперервної освіти ім. М. В. Остроградського Віталій Зелюк.

За його словами, щонайменше три школи Харківщини отримають ці книги.

Понад 100 організацій по усій Полтавщині долучилися до акції. Збирали книги упродовж березня – серпня, а найбільше надіслали Розсошинська гімназія Щербанівської сільської ради Полтавського району, Полтавська ЗОШ I–III ступенів № 38, Ліцей № 17 «Інтелект» Полтавської міської ради, Полтавський навчально-виховний комплекс (ЗНЗ-ДНЗ) № 16, ліцей № 14 «Здоров`я» Полтавської міської ради, гімназія № 36 Полтавської міської ради, ліцей № 13 «Успіх» Полтавської міської ради, Полтавська ЗОШ I-III ступенів № 19.

З-поміж громад найактивнішими стали такі: Драбинівська громада Драбинівської сільської ради, Миргородська ТГ та Миргородська міська громада, Сергіївська сільська ТГ, Котелевська селищна ТГ, Хорольська міська ТГ, Новосанжарська селищна ТГ, Мачухівська ТГ Полтавського району, Кременчуцька міська ТГ, Оржицька селищна громада Лубенського району, Лубенська ТГ Лубенського району, Лубенська міська громада, Кобеляцька ТГ, Чорнухинська ТГ, Диканська ТГ, Карлівська міська ТГ, Омельницька сільська об`єднана ТГ Кременчуцького району, Решетилівська міська громада, Полтавська територіальна громада Полтавського району, Полтавська міська територіальна громада.

Серед зібраної літератури є книжечки малого формату із  казками та розмальовками для дітей дошкільного віку; казки, енциклопедії, довідники та художня література для дітей молодшого та середнього шкільного віку, а також методична література для вчителів та батьків, українська сучасна проза для дорослих читачів.

У Полтавській академії неперервної освіти ім. М. В. Остроградського заступник начальника Полтавської військової адміністрації Антон Чубенко та директор Департаменту освіти і науки Полтавської ОВА Євген Кончаковський ознайомилися з літературою, яка була зібрана освітянами області  для закладів освіти Харківщини. Завдяки підтримці Полтавської ОВА академії було надано необхідний для відправки книг в Харківську область транспортний засіб.

 

 

Наверх ↑