Кількість наркозалежних серед молоді зростає

Версія для друкуВерсія для друку

Кількість наркозалежних серед молоді зростає

26 червня - Міжнародний день боротьби проти зловживання наркотиками та їх незаконного обігу

Історія боротьби з наркотиками в світі нараховує близько сотні років. Виходячи з загальнолюдського значення явища наркоманії, в 1987 році Генеральна Асамблея ООН постановила щорічно відмічати 26 червня Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотичними засобами і їх незаконним розповсюдженням. Ця подія символізує єдність країн у досягненні мети щодо створення суспільства, вільного від наркотиків.

Наркоманія – хвороба, що характеризується непереборним потягом до наркотиків, які викликають у малих дозах ейфорію, у великих – оглушення, наркотичний сон. Систематичне вживання, як правило, викликає потребу у збільшенні доз. Це призводить до враження внутрішніх органів, неврологічних і психічних розладів, розвитку соціальної деградації.

За оцінками фахівців зараз у світі налічується приблизно 200 млн. наркоманів (тобто 3% всього населення планети або близько 12% населення у віці від 15 до 30 років). На жаль, наслідки наркозалежності для демографічних показників стають все більш загрозливими. Щорічно в результаті вживання наркотиків гинуть близько 200 тисяч людей. Наркоманія знаходиться на шостому місці в списку найбільш поширених причин смерті осіб віком 15-49 років. Поширення наркотиків серед неповнолітніх викликає особливу тривогу: 60% хлопчиків-підлітків та 20% дівчаток у віці 14-17 років хоча б раз пробували наркотичні речовини. Термін життя наркомана, який систематично вживає наркотики, становить не більше 5 років. 89% наркозалежних інфіковані гепатитом, в 80% мають ВІЛ, 54% – венеричні захворювання.

За даними МВС, на в Україні офіційно налічується близько 600 тис. наркозалежних, з них 173,6 тис. вживають наркотики регулярно. При цьому близько 6 тис. наркозалежних не досягнули 18 років.

В Україні формування та забезпечення реалізації державної політики з питань обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів, протидії їх незаконному обігу, а також координації діяльності органів, що здійснюють таку протидію, проводить Державна служба України з контролю за наркотиками. Наркозалежність залишається важливою соціальною і медичною проблемою, оскільки наслідки цього явища мають згубний вплив на все суспільство. Основною метою профілактики наркоманії є формування у населення і особливо у молоді активної життєвої позиції неприйняття вживання наркотиків. Велике значення має організація дозвілля підлітків, створення умов, що забезпечують корисне проведення вільного часу.

Перш ніж спробувати наркотик, варто відповісти на питання: чи потрібен молодій людині букет хвороб, що передається через голку? На що ти прирікаєш себе, свою сім’ю, своїх майбутніх дітей? На купу витрачених батьківських грошей на наркотики та жах, який відчуєш, коли смерть буде стояти поруч? Навіщо тобі сльози матері на твоїй могилі і скорбота батька? Навіщо…

Артем Кулішов, лікар ЗПСЛ КП «ЦПМСД №1 Полтавської міської ради»

 

Наверх ↑